latinica  ћирилица
22/03/2020 |  15:39 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

Нема страдалих Срба у земљотресу

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије истакао је да, колико је њему познато, нема страдалих међу српским вјерницима у јутрошњем земљотресу који је погодио Загреб, али да је православни Саборни храм претрпио велика оштећења.
Оштећен Саборни храм Преображења Господњег у Загребу од земљотреса -
Оштећен Саборни храм Преображења Господњег у Загребу од земљотреса

Митрополит је истакао да велика оштећења постоје на српском Саборном храму на Цвјетном тргу у Загребу, као и да постоји бојазан да су још већа када се буде видјело каква је статичка ситуација на храму, саопштено је из Српске православне цркве.

- Никада једно искушење не долази само. У овом тренуту када се читав свијет хвата у коштац са вирусом корона, Загреб је јутрос доживио и земљотрес. Колико је мени до сада познато нема пострадалих међу нашим вјерницима, али свакако постоје велика оштећења на зградама које посједује наша митрополија - рекао је Порфирије.

Саборни храм на Цвјетном тргу у Загребу спада у прву категорију заштите споменика културе Хрватске.

Храм је, као и католичка катедрала у Загребу, дјело аустријског архитекте Хермана Болеа, док је живопис рад познатог руског иконописца Александра Мухина, који тренутно предводи радове украшавања ентеријера храма Светог Саве у Београду.

Владика Порфирије је позвао вјернике, али и људе који имају било какву потребу у вези са вирусом корона или посљедицама јутрошњег земљотреса да се обрате свештеницима, који ће помоћи колико је у њиховој моћи.

- Вјерујемо да нас Бог не оставља и да нас на овај начин призива к себи. Сигурно је да никада искушења нису већа од духовних снага које ми као људи носимо, поготово ако смо солидарни и ако функционишемо као заједница - истакао је владика Порфирије.