latinica  ћирилица
22/03/2020 |  17:37 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Локалне заједнице да обезбиједе карантин

Републички штаб за ванредне ситуације обавезао је локалне заједнице да у року од 24 часа у својим локалним заједницама обезбиједе карантин у који ће бити смјештена лица за која се утврди да су прекршила изречене мјере изолације.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Министар унутрашњих послова Драган Лукач саопштио је данас да је Републички штаб донио закључак да се јавно објављују имена лица која прекрше изречене мјере изолације, као и њихово мјесто пребивалишта односно адресе становања.

Лукач је истакао да је ова мјера донесена, јер се утврдило да десетине лица не поштују изречене мјере изолације, доводећи у опасност не само свој живот, већ и животе свих оних са којима је у контакту.

Само у протекла 24 часа од стране полицијских службеника евидентирано је пет прекршаја по Закону о јавном реду и миру у вези са ванредном ситуацијом, истакли су из МУП-а.

У Бањалуци је данас у 9.50 часова у маркету "АС" у Омладинској улици у Бањалуци затечено лице В.Л., којем је изречена мјера изолације, те му је уручен прекршајни налог.

МУП је истакао да се у 2.30 часова прошле ноћи на Булевару Милутина Миланковића у Бањалуци догодила саобраћајна незгода у којој је учествовало лице Д.Г. из Бањалуке, за које је утврђено да му је издато рјешење о стављању у карантин и под здравствени надзор.

Ово лице је слетјело путничким возилом марке "BMW" с пута. Против њега ће бити биће покренут прекршајни поступак.

Полицијској станици у Омарској јуче се путем телефона обратио грађанин и пријавио Р.Ц. из Горње Омарске да је 20. марта дошао из Словеније и да је, иако има забрану кретања дошао на сахрану комшији Н.Д.

- На лице мјеста упућена је патрола полиције ПС Омарска. Лицу Р.Ц. уручен прекршајни налог - наводи се у саопштењу.

Припадници Полицијске станице два у Бијељини јуче су у 13.00 часова уручили прекршајни налог лицу Ђ.Ђ., јер није поступило по наредби Епидемиолошке службе којом је наложена самоизолација на адреси становања, односно кретао се на јавном мјесту 20. марта.

Полиција у Скеланима јуче је у 13.30 часова дошла до сазнања да је М.Б. из Скелана, изашао из кућне изолације. Упознат комунални инспектор, који треба издати прекршајни налог М.Б.

Полиција у Зворнику је јуче у 15.00 часова, по сазнању да се Ж.Д. не налази у изолацији, извршили су провјеру и није га затекла на одређеној адреси. Обавијештена је комунална инспекција која је надлежна за даље поступање.

Из МУП-а подсјећају да је у Републици Српској од јуче на снази забрана кретања којом је од 20.00 часова до 5.00 часова ујутру уведен полицијски час, односно свим лицима забрањен је излазак из станова, просторија и објеката за становање.

Лукач је апеловао да грађани поштују мјере, те истакао да ће од вечерас полицијски службеници почети да примјењују репресивне мјере, односно изричу санкције у складу са позитивним законским актима.

Због непоштовања полицијског часа у Републици Српској, полицијски службеници су ноћас упозорили 163 грађанина који су затечени на улици, ван својих станова.

Од укупно 163 упозорена грађанина, 90 их је упозорено на подручју Полицијске управе Бањалука, 30 на подручју ПУ Добој, 26 на подручју ПУ Приједор, 10 на подручју ПУ Источно Сарајево и седам на подручју ПУ Бијељина.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује да грађани поштују закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (КОВИД-19) у Републици Српској, којим се прописују ванредне мјере с циљем превенције ширења вируса корона.

- Апелујемо да грађани поштују мјере Републичког штаба за ванредне ситуације и препоруке Министарства здравља и социјалне заштите и надлежних инспекцијских служби - наглашено је из МУП-а Српске.