latinica  ћирилица
22/03/2020 |  19:44 ⇒ 19:46 | Аутор: СРНА

Страним држављанима забранити улазак у БиХ

Републички штаб за ванредне ситуације предложио је Савјету министара да донесе потребне акте с циљем забране уласка страних држављана у БиХ за вријеме трајања ванредне ситуације.
Гранични прелаз Градишка - Фото: РТРС
Гранични прелаз ГрадишкаФото: РТРС

Закључак о забрани уласка страних држављана ступа на снагу даном доношења.

Републички штаб донио је закључак на основу којег ће се, с циљем заштите здравља становништва, јавно објављивати лично име и презиме, као и мјесто боравка/пребивалишта лица, за које се утврди да не поступа у складу са изреченим мјерама кућне изолације, односно карантина.

Јединице локалне самоправе сходно овом закључку дужне су да у року од 24 часа обезбиједе адекватан простор за смјештај лица за које је утврђено да је поступило супротно мјерама кућне изолације, односно карантина.

За реализацију овог закључка задужују се Републичка управа за инспекцијске послове, а закључак ступа на снагу даном доношења и примјењује се до 30. марта.

Донесен је и закључак о потреби обезбјеђења слободних смјештаних капацитета у касарнама, те предложено Оружаним снагама БиХ да обезбиједе слободне смјештајне капацитете у касарнама у Републици Српској за смјештај потенцијално обољелих од новог вируса корона.

Републички штаб наредио је "Робнима резервама Републике Српске" у стечају да Штабу стави на располагање складишне капацитете на локацији Пословни центар Врбања, на подручју Бањалуке, укупне површине око 1.000 метара квадратних.

Ови складишни капацитети користиће за вријеме трајања ванредне ситуације у случају да се за њима укаже одговарајућа потреба.

За реализацију овог закључка задужује се Министарство трговине и туризма Републике Српске.

Ова два закључка ступају на снагу даном доношења.