latinica  ћирилица
22/03/2020 |  20:56 ⇒ 20:57 | Аутор: СРНА

Гашић: Не постоји несташица на тржишту

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић поручила је да нема несташице на тржишту већ да су мјере којима се ограничава куповина одређених намирница донесене превентивно.
Министарство трговине и туризма (Фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство трговине и туризма (Фото: илустрација)Фото: РТРС

Гашићева је напоменула да је Републички штаб за ванредне ситуације ограничио продају производа у свим продајним објектима у којима се обавља трговина на мало на начин да једно физичко лице не може купити више од прописане количне.

Брашна се не може купити више од 25 килограма, соли више од два килограма, шећера више од три килограма, уља више од три литра, средства за одржавање личне хигијене више од три килограма, односно литра, те средства за одржавање хигијене предмета и простора више од 10 килограма, односно литара.

- Наше тржиште је у потпуности снабдјевено свим овим производима. Али, у протеклом периоду одређени појединци понашали су се несавјесно на начин који може да допринесе стварању неповољне ситуације за све нас - рекла је Гашићева за АТВ.

Она је подсјетила на уредбу Владе Републике Српске којом је ограничила поскупљења основних животних намирница, управо зато да би се заштитило становништво од одређених поскупљења.

Гашићева је указала да је набавна цијена одређених намирница заиста порасла и да ће наредном периоду бити размотрена ситуација, али да овом тренутку још нема потребе да се мијења уредба.

Она је рекла да ресорно Министарство има могућност да одређене производе изузме из те уредбе и да евентуално ограничи маржу на те производе.

- Не желимо никога да оштетимо, али морамо имати на уму да се налазимо у ванредној ситуацији и да терет те ситуације сви заједно морамо да поднесемо - поручила је Гашићева.

Она је навела да су угоститељство и туризам у комплету привредна грана на које ће се односити све мјере Владе које су до сада усвојене у смислу одгађања уплате пореза на добит и свих обавеза које произлазе из завршних рачуна.

- Предстоји нам обавеза да процијенимо губитке и у складу с тим ће се и Влада понашати и, наравно, да сви привредници могу да очекују подршку и помоћ - истакла је Гашићева.

Гашићева је додала да ће настојати помоћи привредницима који су пожељели да подијеле сав терет, а да из угоститељства долази највише података о отпуштању.

- Желимо да скренемо пажњу да се и послодавци у овој ситуацији морају одговорно понашати према својим радницима и да на неки начин заједно сносимо терет ситуације у којој се налазимо - рекла је Гашићева.