latinica  ћирилица
23/03/2020 |  10:56 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Кошарац: Креирана листа основних животних намирница

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је БиХ креирала листу основних производа битних за становништво, који ће бити третирани такозваном зеленом приоритетном траком приликом промета на одређеним граничним прелазима између земаља Цефте у условима ширења вируса корона.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- У протекла четири дана, интензивно смо радили на креирању листе виталних производа. У сарадњи са ентитетским министарствима надлежним за трговину формирали смо листу за неопходне намирнице, а у сарадњи са Министарством цивилних послова у Савјету министара, ентитетским министарствима здравства и Агенцијом за лијекове БиХ формирали смо листу приоритетних лијекова и других медицинских средстава - истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, задатак свих у БиХ је да домаћим привредницима олакшају посао, а посебно у оваквој ситуацији, односно отежаним условима усљед ширења вируса корона, саопштено је из Министарства спољне трговине.

У саопштењу се наводи да ће ова иницијатива омогућити лакши промет робе између Цефта страна, те да је настала на приједлог Секретаријата Цефте, Савјета за регионалну сарадњу, Транспортне заједнице, Генералног директората за сусједство и проширење и Генералног директората за порез и царине.

Наведене институције препоручиле су да земље чланице Цефте сачине попис уведених трговинских мјера, те да формирају листу основних производа битних за становништво и ураде попис граничних прелаза отворених за теретни транспорт.

Производи са поменуте листе ће на одређеним граничним прелазима између земаља Цефте бити третирани кроз такозвану зелену приоритетну траку, што ће омогућити лакши промет робе у новонасталој ситуацији усљед епидемије корона вируса.

Секретаријат Цефте задужен је да омогући електронско обавјештавање о доласку камиона који превозе основну робу, примјеном нужне надоградње Система електронске размјене података на основу договореног пописа робе.

Листа основних производа битних за становништво, који ће бити третирани кроз такозвану зелену приоритетну траку приликом промета на одређеним граничним прелазима између земаља Цефте, достављена је Секретаријату Цефте путем контакт тачке Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.