latinica  ћирилица
23/03/2020 |  12:34 | Аутор: СРНА

Рачић: Укидање такса позитивна информација

Предсједник подручне Привредне коморе Бањалука Горан Рачић сматра позитивном одлуку привремене приштинске владе о укидању царинских стопа на сировине, а за неколико дана и на осталу робу, с обзиром на то да су компаније из Републике Српске због увођења такса претрпјеле велике губитке.
Горан Рачић - Фото: СРНА
Горан РачићФото: СРНА

Рачић је појаснио да се одлука у овом моменту односи на сировине и репроматеријал, док ће након 1. априла бити укинуте и царине на увоз готових производа.

- Сигурно да је то позитивна информација, иако су, нажалост, наше извозно оријентисане компаније, које су своје производе извозиле на /самопроглашено/ Косово, претрпјеле велику материјалну штету и губитке - рекао је Рачић новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да и даље постоји проблем отежане транспортне комуникације на граничним прелазима са сусједним земљама и европским тржиштем.

Привремена влада самопроглашеног Косова донијела је у петак, 20. марта, одлуку о селективном укидању царинских стопа на робу из централне Србије и БиХ, којом су укинуте царинске стопе на сировине.

Одлука о укидању царинских стопа на осталу робу ступиће на снагу 1. априла, саопштено је из кабинета премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија.