latinica  ћирилица
23/03/2020 |  15:11 ⇒ 24/03/2020 | 07:47 | Аутор: РТРС

Останите код куће, не желимо у Српској слике као у Италији (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је грађанима Српске да остану код куће и поштују мјере које су институције увеле, како би заштитили себе, своје најближе и друге становнике и помогли здравственим радницима у борби против вируса корона.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Најважније је да се изборимо са вирусом. То можемо једино војничком дисциплином свих нас, поручила је предсједница.

Она је подсјетила да је прошло 18 дана од како је откривен први случај вируса корона у Републици Српској, те да се од тада биљежи раст обољелих.

- Треба имати на уму да је тај број сигурно и већи с обзиром на чињеницу да нису сви грађани тестирани, нити је то могуће, али и због тога што они који су заражени могу имати крајње благе симптоме или да уопште немају симптоме, па се стога и не обраћају здравственим установама - рекла је Цвијановићева.

Предсједница Српске је истакла да су званичници апеловали на грађане да се придржавају упутстава надлежних органа.

- Поучени, али и забринути оним што смо видјели у Кини, а потом и у Италији, наше институције су, и прије саме појаве вируса у Републици Српској, донијеле читав сет превентивних мјера, знајући да је немогуће да избјегнемо ово зло које данас представља планетарни проблем - навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Српска међу првима у региону донијела ригорозне мјере - затворила школе, вртиће и угоститељске објекте, успоставила нови режим рада у колективима, ограничила рад трговина и увела нова правила за одлазак у куповину, покренула наставу за ученике основних школа посредством Јавног сервиса Републике Српске, те припремила концепт организовања наставе за средње школе и факултете.

 Подсјетила је да су уведене и нове мјере забране кретања за све, осим овлаштених лица, у трајању од 20.00 часова до 05.00 часова, као и општа забрана кретања за лица старија од 65 година, јер она спадају у ризичну категорију.

Цвијановићева је подсјетила и да су уведене ригорозније казне за оне који крше правила кућне самоизолације, те да је једна од тих мјера и јавно објављивање имена таквих лица и њихово упућивање у организоване карантине које ће чувати полиција.

- Одлучили смо се за ову мјеру како би се смањио број неодговорних појединаца рачунајући да нико присебан не би замијенио изолацију у властитом дому боравком у неком јавном карантину, гдје би умјесто са члановима своје породице, био са непознатим лицима - рекла је Цвијановићева.

Оне је рекла да су, поред забране уласка странаца, на границама уведене посебне контроле уласка грађана који се враћају из иностранства, укључујући успостављање шаторског карантина на граничним прелазима, као и посебних карантина у свим општинама.

Цвијановићева је нагласила да су посебне припреме извршене у оквиру здравственог система Републике Српске, те да сви ми највећу захвалност дугујемо здравственим радницима.

- Предузете су бројне радње на припеми нових капацитета за збрињавање заражених и обољелих и њиховом одвајању од редовних здравствених служби. Очекујемо и даљу реорганизацију у оквиру здравственог сектора како би одговорио новим потребама зависно од развоја ситуације као и да заједно са Републичким штабом за ванредне ситуације и локалним штабовима ради на утврђивању објеката који би, у случају потребе, могли служити за смјештај и његу болесника - навела је предсједница Српске.

Она је рекла и да је Влада покренула процедуру за набавку мобилне болнице са 500 кревета, која ће бити достављена за десетак дана, те да се континуирано врше и набавке тестова на вирус корона, као и за набавку респиратора, што је проблем и за далеко развијеније земље.

- Набавка 25.000 додатних тестова, који би требало да стигну за пар дана, омогућиће нам стабилнију провјеру здравственог статуса становништва кад је ријеч о овом вирусу, а тиме и предузимање адекватнијих мјера - рекла је Цвијановићева.

Предсједница Српске је истакла да се, с обзиром на број заражених у Бањалуци, поред Универзитетског клиничког центра, огроман терет налази на бањалучком Дому здравља и градском Штабу за ванредне ситуације.

Цвијановићева је рекла да Република Српска дугује посебну захвалност Србији која је обећала подршку када је ријеч о медицинској опреми, прихватању најтежих болесника, али и редовном снабдијевању грађана Српске, те Кини која такође обезбјеђује помоћ.

- У вријеме кад смо доносили наше мјере о распуштању школа, вртића, угоститељских објеката, било је оних који су сматрали да су те мјере претјеране или преурањење, али знајући какве страхоте се дешавају Кини, Италији и другим земљама, ми смо се опредијелили за овакав приступ да бисмо добили на времену и избјегли најтежи сценарио. И све што данас радимо јесте с намјером да избјегнемо најтежи сценарио - поручила је предсједница.

Она је рекла да је пред Српском неколико тешких седмица, могуће и мјесеци и да од дисциплине свих нас зависи да ли ћемо из овог проблема изаћи са мањим или већим губицима и оштећењима.

Цвијановићева је нагласила да не смијемо дозволити да се неодговорним и недисциплинованим понашањем појединаца поништи предност која је стечена благовременим доношењем мјера и њиховим пооштравањем у претходном периоду.

- Да бисмо олакшали посао нашим здравственим радницима и смањили број фаталних исхода у нашој заједници, једини начин јесте да избјегавамо социјалне контакте или да их смањимо на најмањи могући ниво онда кад су нужни, али и тада уз строго придржавање упутстава надлежних органа. То значи да смо сви, без изузетка, као грађани Републике Српске, дужни да се стриктно придржавамо тих упутстава, како ситуација у наредних неколико дана или седмица не би измакла контроли, као што смо то могли видјети у неким далеко развијенијим европским државама - рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да би поруке које долазе из развијених земаља и из којих се види да су њихови здравствени системи пред колапсом, требало да буду аларм за све нас.

- Зато настојимо додатно ојачати и оспособити наш здравствени сектор, како би наше здравствене установе биле у стању да хоспитализују оне који су угрожени и којима треба помоћ, обезбјеђујући додатне просторе и капацитете, како бисмо заразу одмакли од централног болничког блока, што већ радимо - навела је Цвијановићева.

Предсједница Српске је истакла да је велики број грађана дисциплинован и да је схватио озбиљност ситуације, те да ће они који нису, бити санкционисани, а због таквих су мјере и пооштрене.

Она је рекла да свако од нас може да допринесе да ова тешка ситуација не постане трагедија, тиме што ће остати код куће и поштовати упутства надлежних органа.

- Останите код куће, јер у овом тренутку, приоритет свих приоритета јесте да у максималној мјери сачувамо јавно здравље у Републици Српској, а то значи животе наших грађана, у првом реду наших најстаријих становника и хроничних болесника, који су најугроженији, као и здравствени систем у цјелини. То је наш основни циљ у наредним седмицама - поручила је Цвијановићева.

Предсједница Српске је истакла да су представници институција Републике свјесни проблема са којима се суочава привреда у новом режиму живота и рада, али и околностима на регионалном и европском плану, посебно кад је ријеч о традиционалним спољнотрговинским партнерима Српске који су погођени епидемијом, а што ће се одразити и на њихове привреде.

- Још увијек не можемо сагледати све посљедице које ће претрпити наши послодавци, радници, као и привредни живот у цјелини, али је важно да смо већ почели са креирањем одређених мјера - рекла је она.

Цвијановићева је рекла да подржава напоре Владе која ради на припреми мјера за подршку привреди и заштити радника, охрабривши их да наставе разговоре са социјалним партнерима - послодавцима и синдикатом како би се што прије, након што прође борба за очување здравља и живота, могла санирати штета у привреди и заједничким мјерама заштитити сваког радника и његово радно мјесто.

- Важно је да, у складу са већ постигнутим договорима, наши грађани и наши пословни субјекти, који нису у стању да извршавају своје обавезе, добију тромјесечни мораторијум на плаћање кредита. То ће значити огромну олакшицу бројним породицма и фирмама, али паралелно с тим морамо тражити рјешења да они не изгубе своје послове или радна мјеста - навела је она.

Предсједница је рекла да је од изузетне важности и најављено формирање Фонда за помоћ привреди у који ће бити сконцентрисана средства из међународних и домаћих извора.

Навела је да је Влада дефинисала и одређене мјере подршке пољопривреди и пољопривредним произвођачима за прољетну сјетву.

Цвијановићева је нагласила да је важно да се створе формалне и суштинске претпоставке за завршетак школске и академске године, укључујући и систем провјере знања, али и услове за њихов почетак на јесен.

- Треба одати признање нашим просвјетним радницима који су ушли у изазов одржавања наставе на један сасвим нови начин посредством телевизије, али и РТРС-у који је то омогућио - поручила је предсједница Републике Српске.

Она је рекла да је важно и одржавање наставе за средњошколце и студенте.

- Након ове кризе, мораћемо измијенити одређене законе како бисмо формализовали различите начине учења на даљину, али и рада на даљину, и више улагати у област нових технологија и информационог друштва - навела је Цвијановићева.

Предсједница Српске је истакла да се, иако је сада основни приоритет борба против вируса и очување људских живота, активности одвијају на више колосијека, укључујући подршку привреди, али и реализацију образовног процеса у новим околностима и на један сасвим нови начин.

- Али, у овом моменту, најважније је да се изборимо са вирусом. То можемо једино војничком дисциплином свих нас. Не желимо да у Републици Српској гледамо слике као у Италији гдје љекари, болничари и медицинске сестре плачу очајни пред ужасом с којим су суочени, немоћни да зауставе масовно умирање - рекла је она.

Цвијановићева је нагласила да морамо сви, својим одговорним понашањем, помоћи здравственим радницима да би они могли помоћи свима нама.

- Морамо спријечити масовни притисак превеликог броја заражених са тешким симптомима на здравствени систем. Зато смо рекли да се наш живот у наредних неколико седмица или мјесеци мора потпуно промијенити. Знам да није једноставно држати дјецу у кући, без школе, вртића, дружења и игре са вршњацима, без одласка код баке и деде, нити је једноставно што морамо у потпуности прекинути или свести на минимум контакт са родитељима и старијим члановима наших породица, пријатељима, комшијама, али то је једни начин да их заштитимо, стога се тако морамо понашати наредних седмица, могуће и неколико мјесеци - поручила је Цвијановићева.

Предсједница Српске је захвалила грађанима који заједно са институцијама помажу у превазилажењу кризе, истичући да ћемо, ако будемо дисциплиновани, заједно са здравственим радницима прогласити побједу.