latinica  ћирилица
23/03/2020 |  20:38 | Аутор: СРНА

У ФБиХ издато 14.821 рјешење о изолацији

Федерални санитарни инспектори издали су на граничним прелазима у ФБиХ укупно 14.821 рјешење о изолацији у трајању од 14 дана, саопштено је из Управе за инспекцијске послове ФБиХ.

Осим на Међународном аеродрому Сарајево, термалне камере постављене су на граничним прелазима Изачић, Орашје и Каменско, саопштено је из Федералне управе за инспекцијске послове.

Федерална Управа од прошле недјеље, 15. марта, након доношења одлуке о обавезном санитарном надзору свих држављана БиХ, распоредила је 84 федерална инспектора који у три смјене врше 24 часа санитарну контролу путника при уласку у ФБиХ.

Закључно са јучерашњим даном обухваћено је и 1.377 лица - држављана БиХ с пребивалиштем у Републици Српској који су у БиХ ушли преко граничних прелаза у ФБиХ, а подаци - спискови са именима, презименима и адресама лица благовремено су достављени Инспекторату Републике Српске на даље поступање и спровођење мјера изолације.

Исто важи и за 149 лица – држављана БиХ с пребивалиштем на подручју Брчко дистрикта, за које су подаци достављени Инспекторату дистрикта.

Директор Управе Анис Ајдиновић истакао је да се очекују нови подаци за држављане БиХ са пребивалиштем на подручју ФБиХ којима су издата рјешења о изолацији од Инспектората Српске и Брчко дистрикта.

Кантонални полицијски органи свакодневно врше контроле лица којима су Федерални санитарни инспектори издали рјешења о стављању под здравствени надзор/обавезној изолацији, те је у том смислу Федералној управи за инспекцијске послове до сада достављено укупно 130 збирних службених забиљешки о непоштовању изречених мјера, на име већег броја лица.

- У овом тренутку можемо потврдити да ће против 33 лица бити покренути прекршајни поступци - истакао је Ајдиновић.

У вези са контролом формирања и кретања цијена у ФБиХ, дежурни тим Федералног тржишног инспектората је у протекла четири дана по пријавама грађана извршио 64 редовна и 51 контролни инспекцијски надзор у апотекама и другим продајним објектима, у оквиру којих је изречен 61 прекршајни налога у износу од 140.950 КМ.

Код 51 субјекта надзора нису утврђене неправилности у пословању односно, утврђено је да пријаве грађана нису биле утемељене, наведено је у саопштењу.