latinica  ћирилица
23/03/2020 |  22:27 ⇒ 24/03/2020 | 10:42 | Аутор: СРНА

Лукач: Обавезно ношење маски на јавним мјестима

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је једна од мјера у борби против вируса корона обавезно ношење заштитних маски на јавним мјестима, али да их морају носити и они који раде и у додиру су са другим људима.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Лукач је рекао и да Републички штаб за ванредне ситуације разматра опцију да на излазима из свих градова и општина у Српској буду постављени полицијски пунктови, да би било онемогућено кретање великих група људи из једне локалне заједнице у другу и тако смањен ризик од преношења вируса у мјеста гдје заражених још нема.

- Путовања би била дозвољена само онима којима је то и неопходно - рекао је Лукач вечерас за Алтернативну телевизију.

Он је напоменуо да тиме не би био заустављен живот, кретање робе и функционисање предузећа и установа, већ спријечено ширење вируса корона.

- Морамо користити искуства свих земаља. Кина је у потпуности блокирала градове у којима се појавио вирус и тако су успјели да ставе под контролу број заражених. С обзиром на број неодговорних донијели смо одлуку о забрани кретања лица старијих од 65 година, а данас смо разматрали и могућност да контролишемо кретање блокадом градова чиме би на неки начин изоловали локалне заједнице гдје се појавио вирус и заштитили оне гдје га нема - каже Лукач.

Он је поручио да ће кривично бити гоњена лица која шире вирус корона и позвао грађане да поштују полицијски час, наводећи да су казне за непоштивање од 500 до 1.500 КМ.

- Полицијски час смо увели јуче, а 56 лица га је прекршило. Ово је разумљиво јер је први дан, али вечерас очекујем да полицијски час буде поштован много боље, као и мјере које доноси Републички штаб за ванредне ситуације, што је неопходно у вријеме када се боримо против вируса корона - рекао је Лукач.

Он је напоменуо да ће бити санкционисани сви који напусте изолацију.

- Лица која напусте изолацију биће смјештена у шаторе. Нажалост, дио људи не жели да схвати да је потребно да поштују мјере, него излазе на улицу. Имамо и лица из Федерације БиХ која морају бити у изолацији, а дођу у Српску, што смо евидентирали - навео је Лукач.

Он је поручио да ће лица, уколико напусте карантин, бити смјештана у затвор.

- Надам се и да наши људи који живе у иностранству сада неће долазити, а капацитети за прихват које имамо нису велики и вјероватно ћемо их брзо попунити. Значајно је што је Влада одлучила да купи пољску болницу како би могли да помогнемо онима којима ће бити потребно - рекао је Лукач.

Он је истакао да Влада Републике Српске предузима мјере са Србијом.

- Узећемо довољне количине житарица за наше потребе да бисмо имали довољно основних животних намирница. Нема потребе за стварање залиха јер овдје нико неће остати гладан. Важно је што нема панике у Српској, да су наши грађани схватили шта се дешава и прихватили прописане мјере, а циљ нам је да зауставимо ширење вируса, да немамо смртних случајева и тешко обољелих - навео је Лукач.