latinica  ћирилица
24/03/2020 |  13:12 ⇒ 14:08 | Аутор: СРНА

Помоћ Српске Брчком у борби против вируса корона (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обећао је данас у разговору са градоначелником Брчког Синишом Милићем један респиратор за дистрикт и помоћ у транспорту заштитне опреме коју је дистрикт наручио из Кине.
Додик у Брчком - Фото: РТРС
Додик у БрчкомФото: РТРС

Додик је рекао новинарима након састанка са Милићем да ће болнички капацитети Републике Српске бити на располагању дистрикту у случају потребе.

Додик у Брчком (ФОТО: РТРС)

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао да ће Српска увијек питати и дистрикт како може да помогне и шта му је потребно, те да ће то бити урађено у најбољој могућој координацији.

- Брчко је добар примјер у предузетим мјерама спречавања ширења вируса. Оно што можемо да урадимо више, то је боља координација између граничне полиције и других агенција, па и дистрикта, јер имамо људе који пролазе, а не обавијесте се друге агенције - рекао је Додик.

Додик је истакао да ће са позиције коју обавља учинити да се та координација обезбиједи и да ће данас звати директора Граничне службе БиХ како би се са њим договорио око потписивања протокола између безбједносних агенција, а у вези са новонасталом ситуацијом.

Додик је напоменуо да је сада на грађанима Брчко дистрикта, Републике Српске и Федерације БиХ колико ће се вирус ширити.

- Уколико останемо дисциплиновани, останемо кући, придржавамо се самоизолације, можемо да рачунамо да ћемо у наредним седмицама моћи да исконтролишемо одређена кретања. Као што сте чули из кинеских искустава тек 28. дан ако дође до стагнације обољелих, можемо рећи да смо ушли у фазу самоконтроле. То не значи да је ствар завршена и ово је вјероватно нешто што ће трајати неколико мјесеци. У тих неколико мјесеци морамо се организовати на најбољи могући начин и мој апел је управо те врсте - поручио је Додик.

Претходно је Додик посјетио Фабрику уља "Бимал" у Брчком.