latinica  ћирилица
24/03/2020 |  14:04 ⇒ 15:23 | Аутор: РТРС

Додик: Нове мјере против ширења вируса (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је данас у Бијељини да ће Република Српска донијети нове мјере у циљу спречавања ширења вируса корона.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да ће у наредном периоду вјероватно бити забрањена окупљања више од двоје људи на јавном мјесту.

Он је навео да ће се нове мјере односити и на кретање лиоца старијих од 65 година.

- Омогућићемо пензионерима да могу изаћи, рецимо два дана у седмици, како би могли да обаве оно што морају - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бијељини након састанка са градоначелником Мићом Мићићем на којем је разговарано о епидемиолошкој ситуацији у овом граду

Он је истакао да је јако битно да се сви придржавају мјера и да остану код куће, наводећи да институције Републике Српске раде све што је потребно како би се избјегао италијански сценарио.

- Ситуација је озбиљна, нема мјеста за панику али има за забринутост и одговорност свих, а апсолутно поштовање мјера је приоритет - рекао је Додик.

Додик је похвалио рад Штаба за ванредне ситуације у Бијељини и поштовање уведених мјера за спечавање ширења епидемије вируса корона, те најавио помоћ републичке власти у тој борби.

- Живот се одвија, наше апотеке и трговине су снабдјевене, договорили смо помоћ Србије и захвални смо на томе предсједнику Александру Вучићу, нема потребе за психозом и великим набавкама, нема несташице - истакао је Додик.

Он је навео да ће помоћ из Србије бити пшеница, кукуруз, соја, сировине за несметан рад фабрике у Брчком која обезбјеђује уље и шећер за БиХ у наредних пола године, све што Србија производи, као и помоћ у медицинској опреми и лијековима.

Додик је захвалио бијељинским привредницима који су протеклих дана уплатили пола милиона марака за помоћ Болници "Свети Врачеви" у борби против епидемије.

Као будући приоритет навео је обезбјеђивање услова за несметано обављање прољетне сјетве у Републици Српској.

- Најважнија је подршка ратарима да што више засију, да грађани засију и окућнице, требаће нам хране, не смијемо дозволити да поред овако богате земље сутра будемо без хране - рекао је Додик.

Градоначелник Бијељине рекао је да су у локалној заједници предузели све мјере за спречавање ширења епидемије, укључујући прву помоћ у подјели 13.370 маски, 3.000 заштитиних одијела, 2.000 рукавица, обезбијеђен карантин са 80 кревета и обезбјеђивањем 50.000 марака за куповину још једног респиратора.

- Прилично смо задовољни и дисциплином, синоћ је било осам прекршаја мјера кућне изолације, од 105 контролисаних - навео је Мићић.