latinica  ћирилица
24/03/2020 |  15:34 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Затварање граничних прелаза ваздушног саобраћаја у БиХ (ВИДЕО)

Савјет минстара усвојио је данас Одлку о привременом прекиду издавања виза у дипломатско конзуларним представништвима БиХ. Усвојена је и Одлука о привременом затварању међународних граничних прелаза у области ваздушног саобраћај за промет путника.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Међународни аеродроми у БиХ биће од 30. марта привремено затворени за путнички саобраћај, али ће остати отворени за карго летове, рекао је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

- Одлука ступа на снагу 30. марта у 6.00 часова. Ова одлука је донесена на захтјев федералне стране, јер су до петка, 27. марта, најављени одређени летови путничког саобраћаја којим ће доћи и медицински материјал, првенствено тестови за вирус корона - објаснио је Тегелтија данас у Сарајеву након сједнице Савјета министара.

Он је додао да је на данашњој сједници донесена и привремена одлука о потпуној забрани уласка странаца у БиХ на граничним прелазима, уз изузетке, попут дипломата и лица која долазе да пруже медицинску помоћ.

Тегелтија је рекао да је донесена и одлука о превозу робе у транзиту кроз БиХ.

Према Хрватској су отворени гранични прелази Бијача, Градишка и Шамац, према Србији Рача, а према Црној Гори Клобук и Илијино брдо.

На данашњој ванредној сједници Савјета министара усвојен је Нацрт закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за ову годину и приједлог одлуке о привременом финансирању институција и међународних обавеза БиХ за период април-јун.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је на конференцији за новинаре у Сарајеву да је Нацрт буџета усвојен са седам гласова за и три против.

Према ријечима Тегелтије, против су били он, те министри у Савјету министара Сташа Кошарац и Војин Митровић.

- Ова одлука је упућена у процедуру Предсједништву БиХ, која је формални предлагач - навео је Тегелтија.

Он је подсјетио да је на сједници 5. марта гласао против одлуке о привременом финансирању, јер сматра да БиХ треба буџет, наводећи да је тог дана регистрован и први случај вируса корона у БиХ, чиме се ситуација драматично промијенила.

Тегелтија је истакао да је буџет, који је припремило Министарство финансија и трезора у Савјету министара непосредно послије тога, планиран у нормалним околностима и на основу макроекономских показатеља на основу којих су усвојени буџети ентитета за ову годину.

Он је напомено да је оквир Нацрта буџета заједничких институција БиХ 996 милиона КМ и да је већи за 30 милиона КМ, колико су повећана средства издвајања са јединственог рачуна у Управи за индиректно опорезивање.