latinica  ћирилица
24/03/2020 |  17:16 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Очекујемо у мају од ММФ-а 165 милиона евра

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да би средства Међународног монетарног фонда /ММФ/ од 165 милиона евра могла бити оперативна у мају и да ће се расподијелити ентитетима.
Међународни монетарни фонд - Фото: AFP
Међународни монетарни фондФото: AFP

Осврћући се на односе са међународних институцијама у новонасталој ситуацији у вези са пандемијом вируса корона, Тегелтија је рекао да су оне показале спремност на сарадњу са БиХ, те додао да су надлежни у контакту са ММФ-ом, Свјетском банком, Европском банком за обнову и развој и да је као и обично у кризним ситуацијама најоперативнији ММФ.

- Већ смо добили писмо намјере од ММФ-а које треба да усвоји Фискални савјет БиХ и тако потписано писмо треба да доставимо у Вашингтон и треба да га одобри њихов Одбор. Уколико то брзо урадимо, а мислим да ћемо до почетка идуће седмице то завршити, средства ММФ би могла бити оперативна већ у мају - рекао је Тегелтија, након сједнице Савјета министара.

Он је додао да ће у то вријеме средства бити јако потребна буџетима ентитета и да је, према информацијама које има, на располагању око 165 милиона евра и да ће бити упућена буџетима ентитета.

Тегелтија је истакао и да је Свјетска банка планирала средства за помоћ здравственим установама и да преговори већ трају.

Он је нагласио да ће се сарађивати са свим међународним институцијама и амбасадама како би се обезбиједила средства и робе за помоћ здравственим радницима.

- Уколико буде хуманитарне или неке друге помоћи, добро ће нам доћи, али у овом тренутку БиХ се, прије свега, треба ослонити на себе и на своје капацитет - рекао је Тегелтија.