latinica  ћирилица
24/03/2020 |  20:19 | Аутор: СРНА

Апел грађанима да не путују у БиХ, остати у мјестима у којима се налазе

Због актуелне ситуације у вези са појавом и ширењем вируса корона, надлежне институције Републике Српске и БиХ апелују на своје држављане који живе и раде у иностранству да не крећу на пут ка БиХ, те да сви остану у мјестима у којима их је затекла ванредна ситуација.
Аустрија (Фото: Flickr/mrWerner) -
Аустрија (Фото: Flickr/mrWerner)

- Препорука релевантних институција је, уколико је то могуће, да сви останемо у мјестима у којима нас је ова ванредна ситуација зетекла, те да поштујемо мјере које су прописале надлежне службе. Апел је упућен свим грађанима који живе и раде у иностранству, између осталог, и због тога што је циљ свих мјера које се проводе у земљама ЕУ и у нашем региону да се смањи социјална интеракција и путовање људи - објављено је на сајту Представништва Републике Српске у Аустрији.

Према одлукама надлежних институција у Аустрији, грађанима БиХ којима истиче виза биће омогућен останак у Аустрији док се не омогуће услови за продужетак радне и боравишне визе или сигуран повратак у матичну земљу, али је важно да се сви који се налазе у оваквој ситуацији на вријеме јаве надлежној полицијској установи или канцеларији за странце.

Грађани који имају пребивалиште у Републици Српској и који су се задесили у Аустрији у вријеме избијања ванредног стања поводом ширења вируса корона, или се суочавају са неком хитном ситуацијом која угрожава њихову безбједност и здравље, а немају могућност да се врате у матичну земљу, могу се обратити Представништву Републике Српске у Аустрији које ће контактирати Штаб за ванредне ситуације и надлежне установе у Републици Српској у намјери да се овим грађанима помогне при повратку у Српску.

Ова одлука се не односи на грађане који у Аустрији имају стално пребивалиште и радни однос, нити на студенте који су уписани на редовне студије у Аустрији, а који имају омогућено пребивалиште и здравствено осигурање у тој земљи.

У препорукама грађанима у вези са путовањима према Републици Српској и БиХ подсјећа се да су све релевантне здравствене установе потврдиле да само смањење социјалног контакта и интеракције може допринијети да се вирус што спорије шири, како би здравствене институције могле адекванто да реагују.

Што се тиче граничних прелаза, из Представништва Српске у Аустрији наводе да су неки гранични прелази у ЕУ потпуно затворени, док је на другим саобраћај веома отежан, док већина аутобуских и авионских линија не функционише.

- Република Србија је затворила државне границе за све особе, укључујући и држављане Србије. Прелазак је дозвољен само за теретна возила. Савјет министара усвојио је данас одлуку о привременом затварању међународних граничних прелаза у области ваздушног саобраћај за промет путника, као и одлуку да се од 30. марта за све путнике затварају гранични прелази на аеродромима у БиХ, а биће дозвољен само карго и превоз хуманитарне помоћи - наглашава се у препорукама.

Поред забране уласка страних држављана /изузетак су дипломате, медицински и хуманитарни радници, превоз неопходних роба/, у Републици Српској и БиХ на границама су уведене посебне контроле уласка грађана БиХ који се враћају из иностранства, укључујући успостављање шаторског карантина на граничним прелазима, као и посебних карантина у свим општинама.

Предсједништво БиХ је на ванредној сједници у недјељу затражило да се затворе сви гранични прелази за прелаз људи, осим оних гдје су успостављени карантини у шаторима Оружаних снага БиХ, а у складу с њиховом одлуком од 18. марта, која је донесена с циљем превенције ширења вируса корона.

Шатори намијењени за карантин особа које долазе из иностранства постављени су на прелазу у Градишци, а могу примити 200 особа, Изачић, Бијача и Брод по 100 особа, Рача, Шепак и Вардиште по 50 и Клобук 20 особа.

Када је ријеч о обавезном карантину и кућној изолацији, из Представништва Српске у Аустрији наглашавају да сви грађани који имају пребивалиште на територији Републике Српске и БиХ, по преласку границе, мораће да прођу провјере у наведеним карантинима.

Уколико се утврди да је њихово здравствено стање добро, уз попуњавање прописаног формулара биће упућени у кућну изолацију у периоду од најмање 14 дана у своје мјесто пребивалишта, а надзор кућне изолације за сва лица врше надлежни Инспекторат и МУП Републике Српске, подсјећајући да су прописане и строге казне за лица која не поштују мјера изолације.

Из Представништва подсјећају да је у недјељу у функцију стављен шаторски карантин код граничног прелаза у Градишци за особе које улазе у БиХ или прекрше мјере изолације.

Сви који уђу у БиХ, односно на простор Републике Српске, ићи ће у карантин, а здравствени радници ће радити тријажу. Сви за које се процијени да је потребно остаће у карантину.

Особе за које се процијени да би останак могао да наштети њиховом здравственом стању биће у карантину док им се не обезбиједи превоз према дому здравља у њиховој локалној заједници.

Најављено је да ће се капацитет овог карантина проширити за још 60 мјеста, а комплетан посао у вези са исхраном људи у карантину обављаће Цивилна заштита.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић дао је инструкције на који начин треба организовати положаје кревета у шатору и прецизирао шта је потребно да има карантин како би здравствени инспектори могли издавати рјешења за мјеру надзора, а све у складу са стандардима Свјетске здравствене организације и упутствима Института за јавно здравство Републике Српске.