latinica  ћирилица
24/03/2020 |  21:44 ⇒ 21:45 | Аутор: СРНА

Курдски борци спремни на примирје због вируса

Курдске јединице које сачињавају "Сиријске демократске снаге" сагласиле су се да се успостави примирје у Сирији како би се сви напори усмјерили ка борби против пандемије вируса корона.

У саопштењу које је пренијела телевизија "Ел хадат" наводи се да команда СДФ предлаже да све зараћене стране у Сирији подрже иницијативу генералног секретара УН Антонија Гутереса, који је позвао на примирје у у свијету.

Гутерес је јуче позвао међународну заједницу да обустави све сукобе широм свијета због пандемије вируса корона, од које је до сада у свијету преминуло више од 18.200 људи, подсјетио је ТАСС.

Из СДФ су изразили наду да ће хуманитарно примирје отворити пут за дијалог и почетак политичког процеса ради окончања сукоба у цијелој Сирији.

СДФ се тренутно боре против турске војске, којој помажу друге наоружане опозиционе групе у Сирији.

Турска војска је заједно са опозиционим групама заузела подручје Африна у Сирији 2018. године, на око 65 километара од града Алеп.


Осим тога, курдски борци врше упаде у сјеверна подручја покрајина Рака и Хасака, гдје је Анкара успоставила безбједносну зону дуж границе између Сирије и Турске.

Сиријски министар здравља Низар Јазиги изјавио је у недјељу, 22. марта, да је потврђен први случај заражености вирусом корона у Сирији.