latinica  ћирилица
25/03/2020 |  08:00 ⇒ 08:11 | Аутор: СРНА

Већина путева проходна, клизави коловози

Већина путева у Републици Српској и Федерацији БиХ проходна је, а коловози су претежно мокри и клизави.
Снијег - Фото: РТРС
СнијегФото: РТРС

Из Ауто-мото савеза Републике Српске возачима посебно скрећу пажњу на дионице у вишим планинским предјелима и преко превоја, гдје на коловозима има угаженог снијега.

Јак вјетар ствара сњежне наносе на путним правцима Бихаћ - Босански Петровац и Босански Петровац - Дрвар.

Из АМС возачима савјетују максимално опрезну и спорију вожњу, уз обавезну употребу зимске опреме.

На подручју Републике Српске забрањено је кретање старијим од 65 година, а од 20.00 до 5.00 на снази је потпуна забрана кретања, док је у ФБиХ на снази забрана кретања особама млађим од 18 и старијим од 65 година, а потпуна забрана кретања на снази је од 18.00 до 5.00 часова.

Србија је затворила све граничне прелазе према БиХ, изузев граничних прелаза Каракај, Вардиште и Рача који остају отворени само за робни саобраћај.

Хрватска и Црна Гора затвориле су све граничне прелазе према БиХ.

Улазак у те земље дозвољен је само њиховим држављанима, странцима који имају пријављен боравак и возачима теретних возила.

За теретна возила за транзит преко Хрватске у функцији су гранични прелази Градишка, Бијача и Шамац, а преко Црне Горе гранични прелаз Клобук.

Појачана је фреквенција теретних возила у оба смјера на граничном прелазу Градишка, а на излазу из БиХ колона теретних возила дуга је на граничном прелазу Шамац.

АМС Републике Српске заједно са својих 49 ауто-мото друштава захваљује свим возачима камиона, који упркос опасности од вируса корона, максимално стрпљиво и уредно превозе робу и снабдијевају тржиште Српске и БиХ прехрамбеним, медицинским и другим производима.

Становништву је упућен апел да поштује упутства Владе Републике Српске, надлежних здравствених установа и локалних заједница.

Из АМС апелују да возачи и унутар БиХ путују само у нужним ситуацијама и да се придржавају мјера заштите од вируса корона.

На релацији међуентитетска линија Луке - Власеница - Хан Пијесак - Соколац - Рогатица - међуентитетска линија Прача - међуентитска линија Устиколина - Фоча кретаће се вангабаритни превоз, па возаче који се буду кретали овом дионицом из АМС моле да возе опрезније и поштују упутства лица из пратње.

На релацији међуентитетска линија Станић Ријека - међуентитетска линија Каруше - међуентитетска линија Подврсник - Требиње и међуентитетска линија Станић Ријека - Дервента - Козарска Дубица креће се вангабаритни терет и возачима је упућена молба да возе опрезније и поштују упутства лица из пратње.

У току је изградња искључне траке у Залужанима, на дионици магистралног пута Клашнице два-Шарговац, у десној коловозној траци из правца Бањалуке, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Због изградње раскрснице на дионици магистралног пута Горња Вијака један - Дервента и на дионици регионалног пута Горња Вијака један - Горња Вијака два измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Због радова на магистралном путу Дрињача-Милићи-Власеница измијењен је режим одвијања саобраћаја.

У току су радови на реконструкцији дионице магистралног пута Чатрња-Градишка, због чега се саобраћај одвија наизмјенично једном траком.

Због изградње моста на ријеци Сави измијењен је режим одвијања саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка, у зони насеља Чатрња и царинског терминала, па из АМС возаче моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремену сигнализацију.

Због реконструкцији раскрснице на споју ауто-пута Бањалука-Добој и магистралног пута Јоховац-Руданка измијењен је режим одвијања саобраћаја на том магистралном путу.

На истом магистралном путу, али на дионици Модрича један - Вукосавље/Јакеш/ - Подновље - Шешлије - Јоховац - Руданка - Добој - граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/, због радова измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Ради укључивања и искључивања механизације која је нагажована на изградњи аутопута од петље Јоховац до петље Руданка, измјењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка - Добој један.

На дионици магистралног пута Бањалука два - Српске Топлице за вријеме изградње моста преко ријеке Врбас, промијењен је режим саобраћаја и регулисан привременом сигнализацијом.

У току су радови на изградњи мале хидроелектране Крупац на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-граница Републике Српске /Богатићи/, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну, саобраћај се преко самог надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод-Оџак, у мјесту Клакар Доњи, у времену од 8.15 до 15.05 часова радним данима, повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Пелагићево-Градачац, у мјесту Турић Просјек, у времену од 08.15 до 15.05 часова радним данима, повремене су обуставе саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента-Подновље, на деминерском радилишту Горњи Божинци у времену од 8.15 до 15.05 часова радним данима повремене су обуставе саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

У току је изградња водоводне мреже, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на регионалном путу Ламовита - Стари Мајдан.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице и од 7.00 до 17.00 часова повремене су обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Црна Ријека - Бјелајце на снази је обустава саобраћаја у времену од 9.00 до 15.00 часова.

Саобраћај се за вријеме обуставе преусмјерава на путне правце Кола - Стричићи - Чађавица - Мркоњић Град и Црна Ријека - Јајце - Мркоњић Град.

Ван времена обуставе, саобраћај се одвија једном траком.

На дијелу регионалног пута Угљевик - Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном траком, док се на регионалном путу Прибој - Лопаре, у насељеном мјесту Прибој, преко моста на Лабуђанској ријеци, саобраћај због оштећења моста одвија наизмјенично једном траком.

На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

Због клизишта једном траком наизмјенично саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи-Цапарде, па се саобраћај одвија наизмјенично једном траком.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком наизмјенично.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици, на подручју општине Нови Град, саобраћај се одвија једном траком.

На подручју ФБиХ угаженог снијега и поледице овог јутра има на дионицама преко планинских превоја, посебно на дионицама у западним и југозападним крајевима.