latinica  ћирилица
25/03/2020 |  09:46 ⇒ 11:42 | Аутор: ТАНЈУГ

"Пресе": Пандемија вируса корона олакшала одлуку ЕУ

Пандемија вируса корона и страх од геополитичког губитка моћи навела је ЕУ да, са пола године закашњења, донесе одлуку о почетку приступних преговора са Албанијом и Сјеверном Македонијом, оцјењује бечки дневник "Пресе".
Преговори Сјеверне Македоније и ЕУ (Фото: euobserver.com) -
Преговори Сјеверне Македоније и ЕУ (Фото: euobserver.com)

- Колико то год звучала језиво, избијање пандемије је олакшало одлуку 27 чланица - додаје лист.

- У сјенци ове кризе је пажња јавности била на другом мјесту - истакао је Стивен Блокманс бечком дневнику, професор са Универзитеа у Амстердаму и члан бриселског тинктенк Центра за европске политичке студије.

Та оцјена, указује "Пресе", посебно се тиче Француске, чији предсједник Емануел Макрон је прије пола година својим ветом на отварање преговора изазвао не само тензије између Француске и Западног Балкана, већ и унутар ЕУ је његово противљење било критковано.

Чак и владе Данске и Холандије, које су биле на линији Париза по питању приступне спремности Албаније, нису могле тај став разумјети према Сјеверној Македонији.

"Пресе" наводи да је Сјеверна Македонија чак промјеном Устава промијенила име и превазишла деценијски спор са Грчком.

- У уторак су министри били јединствени и сложили се да су приступни преговори са ове две државе важни из три разлога. Зато што би ЕУ у супротном на Балкану изгубила политичку привлачност у такмичењу са Кином, Русијом и Турском, и тиме даље ослабила свој иначе ограничени геополитички утицај. Та опасност се видјела на запаженој конференцији за штампу предсједника Србије Александра Вучића, који је рекао да је европска солидарност "бајка" и да је Кина једина земља која може помоћи Србији - указује "Пресе".

Даље, наводи лист, владе ЕУ спознале су опасност да епидемија на Западном Балкану, што је пред њеним вратима, без помоћи споља не може да се сузбије.

- На европском нивоу се не може тренутно разговарати ни о једној теми, а да се не говори о Ковид-19 - објаснила је министарка за европска питања Аустрије Каролине Едштадлер након видео конференције додајући да је договорено и како се може помоћи државама у том региону.

Као треће, указује "Пресе", Макронов вето је довео до подизања свијести за проблеме приликом ширења ЕУ на исток и текућим преговорима са Србијом и Црном Гором.

С тим у вези лист подсјећа да је Европска комисија прије пар недјеља изнијела услове за приступни процес, који садржајно није ништа ново, али је тон те политичке изјаве Брисела, са већим фокусом на владавину права и борбу против организованог криминала, олакшао Макрону положај.

- Макрон је потцијенио критику због своје одлуке да блокира приступне преговоре. Изјава Европске комисије сада је омогућила Холандији и Данској да се елегантно спусте с љествице које су саме себи поставиле - каже Блокманс.

Он констатује да се од јесени готово ништа није промијенило, што даје повод за размишљање.

- Суштинских реформи није било ни у Скопљу, ни у Тирани. Тако да је лопта сада на страни терена кандидата - додао је он указујући да је ЕУ сада испунила свој дио договора.

Европски комесар за проширење Оливер Вархеји је дао изјаву која иде у исто правцу "није довољно да се само усвајају закону, морају се и примијенити и спровести, а и донијети резултате које очекују чланице".

Почетак приступних преговора, ако то буде дозволила пандемија, могао би услиједити још ове године, а да ли ће Самит о Западном Балкану, планиран почетком маја у Загребу, томе моћи послужити је питање, закључује "Пресе".