latinica  ћирилица
25/03/2020 |  10:13 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

У СЦ "Никола Тесла" биће смјештено 111 лица (ФОТО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић и директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић посјетили су Студентски центар "Никола Тесла" у Бањалуци.

Подсјећамо, павиљони један и два овог студентског центра одређени су као карантин за лица позитивна на вирус корона.

Шеранић је рекао да ће Студентски центар данас у потпуности бити спреман за смјештај лица која су позитивна на вирус корона.

Шеранић је рекао да ће у центру бити смјештена лица која су позитивна на вирус корона, али којима није потребно лијечење, односно они који немају симптоме болести.

- Они којима је потребно лијечење биће смјештени у простору старе хирургије у центру града - рекао је он.

Шеранић је навео да ће лица која буду смјештена у овом објекту имати комплетан здравствени надзор, а објекат ће обезбјеђивати полиција.

- Овдје ће бити смјештена лица која гравитирају у Бањалуци, њих 111, а остали у ђачки дом у Бијељини. У питању су, за сада, три особе - рекао је министар здравља Српске.

Фото: РТРС

Шеранић је појаснио да је овај центар изабран за карантин првенствено због једноставног система организовања исхране, јер посједује мензу.

Он је нагласио да је овај начин поступања предузет због тога што се лица која су у кућној изолацији нису придржавала те мјере.

- Мјештани који живе у околини немају разлога за бригу јер лицима која ће бити смјештена у павиљонима неће бити дозвољено кретање - поручио је Шеранић.

Министар је замолио медије да од данас не снимају Студентски центра у циљу заштите идентитета лица која ће ту бити смјештена.

Шеранић је навео да тренутно у Републици Српској има око 2.000 тестова на вирус корона, те да се сутра очекује донација од још 3.000 тестова, док је за наредну седмицу најављено још 25.000 тестова од УНДП-а.

- Проширили смо лепезу установа и институција које се баве набавком тестова и друге медицинске опреме и средстава, те ћемо имати довољан број, а када је ријеч о респираторима тренутно их имамо у Српској 72, те 20 који треба да стигну, као и десетине њих у најави - рекао је Шеранић.

Директор СЦ Драгослав Топић рекао је да су на располагању два павиљона са укупно 700 лежајева.

- На располагању су и 34 апартмана која ће бити додијељена породицама - навео је он.

Драгослав Топић, директор СЦ "Никола Тесла" (Фото: РТРС)

Директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић најавила је да ће сутра у Студентском центру бити опремљен амбулантни простор да би здравствена заштита била пружена адекватно.

Подсјећамо, студенти су јутрос дошли по своје ствари како би све било спремно за организовање карантина.