latinica  ћирилица
25/03/2020 |  10:39 ⇒ 10:39 | Аутор: СРНА

Новалић: Робне резерве пуне, има довољно хране и брашна

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић изјавио је да су робне резерве у овом ентитету пуне, те да Федерација има хране и брашна и да нико не треба да страхује за то.

Он је истакао да су федерална министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, те расељених особа и избјеглица преузела обавезу да максимално помогну овогодишњу сјетву и развој пољопривреде.

- У контакту смо са великим произвођачима и они су показали велику друштвену одговорност. Свеједно, Влада ће максимално мотивисати што већу прољетну, а онда и јесењу сјетву, како бисмо били још сигурнији -  рекао је Новалић за федералне медије.

Новалић је подсјетио да је протеклих година био велики проценат необрађене земље и да је ова криза вријеме да се то знатно промијени.

Он је поручио да је сада вријеме када ниједна њива не треба да остане неискориштена и незасијана.

- За почетак, Министарство пољопривреде повећало је фонд за сјеме, садни материјал и ђубриво 10 пута, са 500.000 КМ на пет милиона КМ. Сви ће имати прилику да поднесу захтјеве, а оперативним планом осигурано је и 10 милиона КМ за почетак исплате подстицаја - навео је Новалић.