latinica  ћирилица
25/03/2020 |  11:07 ⇒ 11:07 | Аутор: srpskainfo.com

Саша Чађо поздравила потез МОК-а

Саша Чађо, кошаркашка репрезентативка Србије, вијест о одгађању Олимпијских игара дочекала је у Бањалуци. Иако је са селекцијом Србије осигурала пласман у Токио, каже да је одлука Међународног олимпијског комитета у овом тренутку добра за спорт.
Саша Чађо - Фото: РТС
Саша ЧађоФото: РТС

Одгађање Олимпијских игара за наредну годину је добар потез јер сада је најбитније да мислимо о здрављу људи, породицама и да урадимо све што можемо да превазиђемо ову ситуацију – рекла је кошаркашка репрезентативка Србије Саша Чађо.

– Мислим да је то добар потез из више разлога. Нама су припреме за Олимпијске игре требало почети око 10. маја, али с обзиром на новонасталу ситуацију очекујем да ускоро добијемо нови програм и нове упуте. Мислим да је ово исправна одлука, прије свега због здравља људи. Ми спортисти имамо јак имунитет, али сада има много важнијих ствари од спорта, породице су укључене у све и требамо се чувати, треба да будемо дисциплиновани и да се надамо најбољем. С друге стране, доста је индивидуалних спортова, спортиста који због ове паузе тешко могу да се припреме. Тешко је и нама у колективним спортовима, а опет неке земље попут Аустралије и Канаде, а видим да то прате и многе друге су рекле да неће ове године послати спортисте у Токио. Због свега овог мислим да је одлука добра – рекла је Саша Чађо.

Саша је до посљедњег тренутка била у турском Измиру, у близини Истанбула у којем је такође почео да се шири вирус корона.

– У посљедњи тренутак у Турској је одлучено да се прекине првенство, међутим, у граду у којем сам ја била, Измиру, тада није био забиљежен ниједан случај. У свијету су отказана првенства, мислим да је Турска посљедња држава која је укинула такмичења. У свим земљама би се појављивао по један два случаја, то би прогресивно расло, а у Турској, односно у Истанбулу, се појавио прије петнаестак дана. То је велики град, од 20 милиона становника и то је тешко исконтролисати, али видим да су почеле су да примјењују све мјере предострожности и надам се да ће се све добро завршити – рекла је Саша.

Посљедњим летом из Истанбула

Саша Чађо је буквално, посљедњим летом успјела да се врати у Бањалуку.

– Ухватила сам посљедњи лет преко Сарајева. Турска кошаркашка федерација није доносила никакву одлуку. Мени је београдски аередром био затворен, али нису ме схватали озбиљно. Дошла сам преко Сарајева, ухватила посљедњи лет и супер сам прошла. Моје саиграчице су сада у великим проблемима, покушавају да контактирају амабасаде својих земаља и да се преко њих врате својим кућама. Ја сам процијенила да се првенство неће наставити због тренутке ситуације, одлучила сам да се раскинем уговор и сада ћу да се одмарам са породицом – рекла је Саша.

Иако је због корона вируса прекинула уговор са Измиром, Саша каже да је иза клуба одлична сезона.

– Ово је друга година да клуб постоји, успјели смо да дођемо до пете позиције, обезбиједили плеј-оф и квалификовали се за ФИБА Куп. Играли смо финале Купа Турске изгубили од Фенербахчеа али то је велики успјех за нас – рекла је Чађо.

Останите са породицама

Саша Чађо истакла је да је ово прилика да спортисти, који ионако имају мало слободног времена, буду са породицама, а на грађане је апеловала да не излазе из својих кућа.

– Имамо мало времена са породицом, сада је прилика да надокнадимо. Да бисмо сачували себе и друге најпаметније је остати код куће. Сви већ знамо како се вирус шири, морамо често прати руке, не треба дирати лице и у овом тренуцима морамо да суздржимо контакта са другим људима како би се све то завршило. Карантини од 14 дана и не звучи страшно јер ће то спријечити ширење вируса – рекла је Саша.