X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
25/03/2020 |  11:34 ⇒ 13:03 | Извор: РТРС

Закључци Републичког штаба за ванредне ситуације

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о предузимању мјера за евакуацију дјеце и млађих лица која се налазе на спортском усавршавању у Италији.
Републички штаб за ванредне ситуације -
Републички штаб за ванредне ситуације

Републички штаб за ванредне ситуације тражи од Савјета министара да преко Министарства иностраних послова и дипломатско-конзуларних представништава БиХ предузме све неопходне мјере на евакуацији дјеце и млађих лица старости од 15 до 22 године која су се затекла у Италији због спортског усавршавања и да обезбиједи њихов улазак у БиХ.

Штаб задужује Министарство породице, омладине и спорта за координацију активности, а Закључак ступа на снагу даном доношења.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је и Закључак о рјешавању питања одвијања теретног друмског саобраћаја.

Штаб тражи од Савјета министара да се формира тим за преговоре са Хрватском по питању одвијања теретног друмског саобраћаја у којем би учествовали и представници ентитета и Брчко дистрикта.

Штаб тражи да се преко граничног прелаза Шамац омогући прелазак теретних моторних возила који врше транзит преко Хрватске за све земље, што сада није случај.

Такође, тражи се да се на граничном прелазу Шамац, који је један од три гранична прелаза са Хрватском, за транзит теретних моторних возила кроз Хрватску омогући присуство и ветеринарске инспекције.

Републички штаб у овом закључку тражи и да се транзит теретних моторних возила кроз Хрватску одвија без формирања конвоја, те да се транзит омогући и преко граничног прелаза Изачић.

Републички штаб за ванредне ситуације тражи од Савјета министара да се формира тим за преговоре са Србијом по питању одвијања теретног друмског саобраћаја у којем би учествовали и представници ентитета и Брчко дистрикта.

Овај закључак ступа на снагу даном доношења.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је и Закључак о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској.

Закључком се Фонд здравственог осигурања Републике Српске овлашћује за провођење поступка јавних набавки средстава за одржавање хигијене, медицинских средстава и заштитне опреме за потребе здравственог система Републике Српске док је на снази Одлука о проглашењу ванредне ситуације у Републици Српској.

Овај закључак ступа на снагу даном доношења.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је и Закључак о набавци неопходних средства за потребе здравства и цивилне заштите Републике Српске.

- У циљу смањења утицаја новог вируса корона, Републички штаб за ванредне ситуације предлаже Савјету министара да путем међународних донација или других потенцијалних извора обезбиједи медицинску опрему за интезивну његу, лијекове, контејнере за смјештај особа у изолацији, цистерни за дезинфекцију терена и доставу питке воде, као и друге артикле наведене у Спецификацији минималних потреба која је у прилогу овог закључка. Спецификација из тачке 1. овог закључка је саставни дио овог закључка - наводи се у закључку који ступа на снагу даном доношења.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је и Закључак о организовању васпитно-образовног рада на даљину.

Овим закључком обавезују се све основне и средње школе у Републици Српској да организују васпитно-образовни рад, односно наставу на даљину коришћењем средстава електронске комуникације.

- Извођење наставе на даљину из тачке 1. овог закључка за ученике основних школа организује се од 17. марта 2020. године, а за ученике средњих школа од 23. марта 2020. године. Задужује се Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод да обезбиједе моделе наставе на даљину - наводи се у Закључку и додаје да ће начин извођења наставе бити прописан посебном Инструкцијом коју доноси министар просвјете и културе.

Овај закључак ступа на снагу даном доношења и примјењује се до 30. марта 2020. године, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.