latinica  ћирилица
25/03/2020 |  12:25 ⇒ 14:33 | Аутор: РТРС

Шеранић о вирусу корона: Може се десити да потраје и до јуна

Ко прекрши изолацију иде у карантин, рекао је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске у интервјуу за Дојче веле.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Шеранић је рекао да БиХ није достигла врхунац епидемије.

Интервју преносимо у цијелости:

ДВ: Важите за неког коме јавност у овом тренутку у Републици Српској, али и цијелој БиХ много вјерује. Како се носите са комплиментима?

- Ја се свакако захваљујем на подршци, али ја нисам сам овдје. Иза мене стоји огромна армија људи, било да су на инфективној клиници или моји инспектори, ја их све зовем мојима јер они раде за добробит свих грађана. Мислим да они заслужују исто тако подршку. Ја сам само истакнут испред њих да говорим о свему томе и ја ту улогу преузимам.

ДВ: Али јавност каже да то одлично радите.

- И то је ствар тима и добре припремљености и добре комуникације и моје службе за односе са јавношћу. Ми тимски радимо све ово. Можда стручно знам више о цијелој овој ситуацији од неких других, али сви смо ми у овом заједно. И без заједничког одговора нема контроле епидемије.

ДВ: Карантин је успостављен у Градишци у циљу превенције ширења вируса корона, први путници су стигли, сарадња са Федерацијом БиХ и није баш на најбољем нивоу. Колико то може бити проблем у овој ситуацији, колико угрожавање других?

- Не мисли да ће ико бити угрожен ако доносимо неку мјеру за наше грађане. Мислим да је добро да доносимо мјере у циљу заштите здравља становништва. Ја не бих то гледао у том контексту. Другачији је начин одлучивања и структура саме Федерације, Републике Српске и Дистрикта нису исте, када говоримо о тијелима. Ми имамо одличну координацију у смислу препорука одлука које треба да донесемо. Са колегама епидемиолозима из ФБиХ сам био у маси неких изазова, од поплава, појаве еболе, пандемијског грипа 2009./2010.

ДВ: Али из Федерације су недавно стигла различита тумачења у односу на Републику Српску, када је ријеч о томе ко остаје у карантину, а ко иде у кућну изолацију.

- С обзиром на то да смо ми у Републици Српској, видите и по броју тестираних и заражених имали кластере у којима се грађани нису понашали одговорно, ми морамо ићи са рестирктивнијом мјером. Уопште немам дилему о тој одлуци. Како ће колеге у Федерацији сходно процјени њихове епидемиолошке ситуације да одлуче, то је наравно њихова ствар. Али ја пратим ситуацију у Републици Српској и одговоран сам за Српску и на такав начин доносим одлуке. Тако да ја не желим уопште да размишљам да ли је њихова одлука добра или није. Они то процјенују. Али у овом случају када је понашање и одговорност грађана у питању, то више не смије да се догађа. Ко прекрши изолацију иде у карантин.

ДВ: Да ли мислите да је прејака одлука о полицијском часу. Ако погледамо земље у окружењу али и неке у Европи, они се нису одлучили за такав потез. Барем не још. Неке донесне мјере изазивају језу код грађана.

- Па изазивају језу. Код људи који су одговорни и размишљају на такав начин, вјероватно ће изазвати страх и опрез. Али имамо оне који се поред тих наших препорука и даље понашају неодговорно. Било је разних роштиља док је било лијепо вријеме. Да ли ми то треба да толеришемо. Не говорим сада о појединцима, када говорим о јавном здрављу, говорим о колективитету. Ми морамо колективно да обезбиједнимо одређену препоруку и њено спровођење. Ако је она увођење забране односно ограничавања кретања у одређеном периоду, да. А ја јесам епидемиолошки за одређене стриктне мјере, јер искуства из Италије и Кине показују да су рестриктивне мјере дале позитиван резултат у смислу контроле саме епидемије. Свако друштво вјерујући својим грађанима прилагођава мјере. Тако имате у Шведској да нису затворени ни кафићи ни ресторани ни вртићи. Они тако процјењују. С друге стране у Аустрији имате ограничавање кретања у којој је све затворено.

ДВ: Шта мислите о том приступу колективног имунитета?

- То је ход по ивици. У научно-стручном погледу, то има смисла, али је питање да ли ви можете контролисати размак између грађана на сваком кораку. Питање да ли можете контролисати њихово понашање у изолацији. То су она питања када сте у ходу по ивици. Е ту онда процјењујете да ли је ваше друштво сазрело за одређену одлуку или мјеру.

ДВ: Да ли сте имали сумњу у било коју одлуку до сада у вези са стањем око вируса корона?

- Није било претјерано тешких тренутака нити сумње у одлуку коју доносим, с обзиром на то да се све одлуке доносе на бази релевантних стручних препорука. Тако да, када су у питању епидемиолошке одлуке због којих би можда могао да другачије размишљам, не размишљам. Када је у питању јавно здравље ту нема питања. Морате да ослушкујете терен. Зато сам ја често говорио да ствар ове епидемије морамо заједно да пребродимо, да ми слушамо грађане и грађани да слушају нас и на основу тога доносите препоруке. Ако затворите маркете а онда видите да се грађани нагурају на пола метра једни на друге, онда морате аутоматски да размишљате о увођењу обавезних маски у смислу смањења социјалне дистанце или да препоручите грађанима да користе колица испред себе у маркетима. Наравно да некада не можете дати све одговоре али гледате као да се прилагођавате.

ДВ: Епидемиолог сте и политичар. Одлуке се вјероватно често преплићу и могу да буду у супротности. Струка ријетко трпи политику и обрнуто. Шта у том случају, ко добија предност?

- Тражи се компромис. И кроз ово одлучивање по питању саме ванредне ситуације, политика слуша струку и то је нешто гдје се увијек нађе адекватан одговор. И политици и струци је важно здравље грађана. То није упитно и у том правцу се доносе одлуке. Када кажем компромис мислим на већу дискусију око неке мјере јер требате процијенити у једном тренутку да ли заиста треба да блокирате неки град. То није једноставно. У ситуацији пандемије све се окреће према стручним препорукама. Наравно да се процјењују ситуације у којем тренутку донијети неку одлуку али ми смо изабрани као политичари од грађана и наше је да се бринемо о њиховом здрављу.

ДВ: Тек смо на почетку ове пандемије, тек смо на почетку мјера. Да ли можемо, на основу досадашњег стања говорити о тренутку изласка из свега овога, било каквом облику нормализације стања?

- Ви можете дати процјене за своју територију, али имате државе у окружењу, флуктуацију грађана. Зависи од мјера које се морају синхронизовано донијети не само у једној земљи него и у окружењу. Незахвално је доносити било какве процјене у овом тренутку јер смо сви у региону у једној узлазној путањи епидемије. Ја могу рећи да немамо неких високих скокова када је ријеч о броју заражених. Незахвално је давати било какве прогнозе. Може се десити да потраје и до јуна, али када достигнемо врх епидемије, онда ћемо моћи рећи докле ће то трајати.

Извор: dw.com