latinica  ћирилица
25/03/2020 |  12:27 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Сутра о ургентним питањима за правосуђе и грађане

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета Милан Тегелтија потврдио је Срни да је за сутра предвиђена телефонска сједница ВСТС-а на којој ће бити разматрана ургентна питања значајна за правосудне институције и грађане у БиХ, међу којима је питање рокова у различитим поступцима пред правосудним органима.
Милан Тегелтија   (Фото:vecernji.ba) -
Милан Тегелтија (Фото:vecernji.ba)

- Једно од тих питања је усвајање иницијативе за доношење уредбе са законском снагом којом ће бити ријешено питање рокова у различитим поступцима пред правосудним органима, почевши од рокова за подношење тужби и других приједлога до рокова за улагање редовних и ванредних правних средстава - рекао је Тегелтија.

Тегелтија је навео да ВСТС протеклих неколико дана ради на изради ове иницијативе и, како је истакао, вјероватно ће је усвојити сутра и доставити надлежним министарствима правде.

- Ријеч је о ургентној ствари која се мора хитно рјешавати да грађани због ванредног стања не би изгубили одређена права која им припадају, а због објективне немогућности поштовања важећих рокова. Основна идеја је да престају да теку сви рокови за вријеме ове ванредне ситуације -  прецизирао је Тегелтија.

Тегелтија је упозорио да је кршење одлука надлежних органа, посебно рјешења о самоизалицији и другог, обухваћено важећим кривичним законима у групи дјела против здравља људи за која су запријећене и казне затвора, те су сва тужилаштва добила препоруку да по приоритету поступају по овим кривичним дјелима.

Он је упутио молбу грађанима да буду савјесни и одговорни у извршавању наредби надлежних органа у овој ванредној ситуацији, првенствено ради заштите себе и других.

- Свако непоштовање наредби и одлука надлежних органа у овој ситуацији које може угрозити здравље становништва је кривично дјело и сви који почине таква кривична дјела биће кривично гоњени од надлежних правосудних институција - поручио је Тегелтија.

Он је констатовао да правосудне институције раде у свом нужном капацитету и да ће им оваква кривична дјела представљати апсолутни приоритет.