latinica  ћирилица
25/03/2020 |  12:57 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Вучић: Очекује се драматичан раст броја заражених; Београд жариште

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да се данас очекује драматичан раст броја заражених у Србији због већег броја тестираних грађана.
Александар Вучић (Фото: Предсједништво Србије/Димитрије Голл) -
Александар Вучић (Фото: Предсједништво Србије/Димитрије Голл)

Он је навео да је у Србији Београд највеће жариште епидемије вируса корона, а слиједе Ниш и Ваљево, па ће држава настојати да ускоро донесе нове мјере за та три града.

- Немамо поуздане податке, али надам се да смо успели да зауставимо убрзани продор у Кикинди. Ова три града, а посебно Београд, сада су убедљиво највеће жариште - рекао је Вучић новинарима у "Штарк" арени гдје волонтери припремају пакете који ће бити подијељени пензионерима.

Вучић је најавио да се у Србији данас први пут очекује драматичан скок заражених због већег броја тестираних грађана.

- Од јуче је тестирано више од 260 особа, а у току дана биће тестирано још око 500. За десетак дана биће тестирано око 3.000 људи дневно због чега ће да расте број заражених, али са тим морамо да се суочимо. Боље је да се пре суочимо него да чекамо да смрт дође по нас. Болнице се пуне сваки дан, биће још жртава јер је све већи број људи на респираторима - упозорио је Вучић.

Он је навео да је боље покушати открити заразу у раној фази и на тај начин спасити дио живота, али и онемогућити ширење болести на друге.

- Ако то успемо и жртвујемо цео други квартал верујем у снажан и брз опоравак у трећем и четвртом кварталу - рекао је Вучић и нагласио да је са експертима из Кине договорено постављање једне велике лабораторија у којој ће моћи да буде урађено 2.000 тестова дневно.

Вучић је поновио да је данас убједљиво најтежи дан, са највише тестираних, а да ће сутра бити и још много гори.

- Имаћемо први пут прецизну слику о томе колико је заражених ушло из иностранства. Плашимо се да је реч о ужасно великом броју - рекао је Вучић.

Он је поручио да се надлежни боре и настоје да раде брзо.

- Боље истини погледати у лице, него скривати под тепих док не дође катастрофа. Полако улазимо у систем убрзаног тестирања и борићемо се за животе људи - рекао је Вучић и додао да ће капацитети за смјештај заражених на београдском Сајму олакшати посао.