latinica  ћирилица
25/03/2020 |  13:09 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

ИТ заједница Србије ће пружити помоћ Српској у времену кризе

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић је у видео-разговору са министром за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђаном Рајчевићем понудио помоћ ИТ заједнице Србије Влади Републике Српске у развоју софтверских рјешења која ће омогућити што ефикасније управљање кризом изазваном пандемијом вируса корона.
Рајчевић и Поповић (Фото: архив) -
Рајчевић и Поповић (Фото: архив)

Поповић је Рајчевићу ставио на располагање и друге алате које је ИТ - заједница у Србији развила са идејом да помогне малој и средњој привреди да одржи што већи ниво функционалности у овој ситуацији.

- Српска иновациона и ИТ заједница показала је велику солидарност према нашој браћи из Републике Српске у овом тешком тренутку за наш народ са обе стране Дрине. Као и увек до сада, спремни смо да помогнемо када је тешко и да заједничким напорима, уз што мање последица, пребродимо овај период - рекао је Поповић, саопштено је из ресорног министарства.

Он је навео да се у овом тренутку у Србији формулишу мјере које би држава могла да предузме како би заштитила ИТ сектор од посљедица кризе и додао да је овај сектор најпродуктивнији дио српске привреде, са највећим развојним потенцијалом, те је зато неопходно учинити све како би се тај сектор заштитио.

Поповић и Рајчевић су истакли да ће у периоду кризе максимално координисати своје активности, те да ће одржавати непрекидну комуникацију са ИТ - компанијама и предузетницима ради изналажења ефикасних рјешења за помоћ владама Србије и Републике Српске у превазилажењу посљедица кризе.