latinica  ћирилица
25/03/2020 |  13:40 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Митровић-Радончић: У фокусу убрзање промета робе

Министри комуникација и транспорта и безбједности у Савјету министара Војин Митровић и Фахрудин Радончић разговарали су данас у Сарајеву са амбасадором Хрватске у БиХ Иваном Саболићем о потреби смањења гужви на границама БиХ и убрзања промета камиона и робе.
Камиони на граници -
Камиони на граници

Из Министарства безбједности је саопштено да је разговарано о начину бржег промета робе јер су се протеклих дана стварале велике гужве на граничним прелазима који су отворени за међународни транспорт, а посебан проблем су километарске колоне камиона у Градишци који чекају на улазак у Хрватску и ометају живот локалног становништва.

На састанку је договорено да се организиују састанци оперативних тимова свих надлежних служби БиХ и Хрватске на граничним прелазима Шамац, Градишка и Бијача, како би договорили начин рада и убрзања проласка камиона и транспорта роба.

Указано је на потребу да се камиони коју иду само у Хрватску, усмјеравају на друге отворене граничне прелазе, а не само три помента, како се не би стварала гужва на прелазима који су отворени за међународни транспорт.

Очекује се да ће радне групе бити формиране за сваки гранични прелаз посебно, а чиниће га представници граничних полиција, царина, те фито и ветеринарских служби из обје земље.

Овом приликом разговарало се и о такозваном зеленом коридору ЕУ за транспорт роба који пролази и кроз БиХ те о томе како да земља што ефикасније партиципира у овој стратешки важној одлуци.