latinica  ћирилица
25/03/2020 |  14:41 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

Градишка под највећим притиском због уласка људи и робе

Предсједник Тима за праћење спровођења мјера републичког Штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић рекао је данас да је Градишка град који тренутно трпи највећи притисак уласка људи и робе из иностранства, те велике колоне камиона које чекају на излазу на граничном прелазу, због чега је једна од критичних тачака када је ријеч о борби против ширења вируса корона у Републици Српској.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је након данашњег разговора са градоначелником Градишке Зораном Аџићем и члановима градског Штаба за ванредне ситуације, констатовао да се у Градишци досљедно спроводе све мјере републичког Штаба и да није било никаквих инцидентних ситуација.

- Градски Штаб је предузео и неке своје мјере, с обзиром на карактеристике локалне заједнице, и тиме допринио да има мало позитивних особа на вирус корона и спријечио погоршање епидемиолошке ситуације у граду - истакао је Стевандић.

Он је нагласио да нико сада нема прецизан протокол о поступању и да се многе ствари доносе у ходу.

- Што се тиче Градишке, карантина и свега онога што градски Штаб може да уради, урађено је на најбољи могући начин и то је примјер многим другим градовима. Постоје ствари које Градишка не може сама да ради, као што је притисак огромног броја камиона у граду и снабдијевање хигијенским и прехрамбеним потрепштинама возача тих камиона. Ту ће морати да се укључе и друге институције - навео је Стевандић.

Он је оцијенио да Република Српска адекватно реагује и да је успорила ширење вируса, посебно на критичним тачкама као што је Градишка, гдје је мали број заражених у односу на промет људи и фреквенцију саобраћаја.

Стевандић је похвалио и рад Дома здравља и Болнице Градишка, Хигијенско-епидемиолошке службе и градских инспекцијских органа.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да су Стевандића информисали о свим мјерама које је градски Штаб спровео у циљу спречавања ширења инфекције вирусом корона и тренутној епидемиолошкој ситуацији, те стању у карантинском насељу у Градишци.

Аџић је потврдио да је колона камиона у Градишци сада највећи проблем у граду, гдје је јуче око 1.000 камиона направило саобраћајни колапс.

-Возачи тих камиона чекају на прелазак границе и по 36 сати и они представљају латентну опасност за ширење заразе на овом простору. Од господина Стевандића и републичког Штаба смо добили информацију да се овај проблем убрзано рјешава и да су у току преговори са Хрватском да се промет робе нормализује - додао је Аџић.

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка Слађана Тепавац рекла је да је епидемиолошка ситуација у Градишци за сада стабилна, те да ће у наредним данима на вирус корона бити тестиран све већи број особа.

- До сада је тестирано 12 особа и за двије особе још чекамо резултате. У карантинском насељу у понедјељак је тестирано и једно лице из Теслића, које је дошло из Италије и тренутно се налази у градишкој болници и чекају се резултати. Данас смо по налогу Института за јавно здравство Републике Српске узели брисеве за 35 лица која су дошла из иностранства и налазе се у карантину у Градишци. За њих такође чекамо резултате и упуте - навела је Тепавац.

Према њеним ријечима, у Градишци се у кућној изолацији и под зравственим надзором налази 581 лице, а из надзора су изашле 24 особе.