latinica  ћирилица
25/03/2020 |  14:58 ⇒ 15:00 | Аутор: СРНА

ХНК: Заражена 24 лица, разматра се изолација кантона

У Херцеговачко-неретванском кантону /ХНК/ до сада су потврђена 24 позитивна случаја заразе вирусом корона, од којих 17 у Коњицу и седам у Мостару, рекао је шеф Клинике за инфективне болести Свеучилишне клиничке болнице Мостар Јурица Араповић.
Мостар - Фото: Screenshot/YouTube
МостарФото: Screenshot/YouTube

- Од јуче смо тестирали 36 лица и два су била позитивна. Пет се тренутно тестира. У другом дијелу дана биће још узорака. Од укупно обољелих 60 одсто су мушкарци и 40 одсто жене, а просјечна доб обољелих је 47 година, односно најмлађи заражени има 37 година, а најстарији 77 - рекао је Араповић на конФеренцији за новинаре.

Он је навео да се у изолационом блоку Ковид болнице у Мостару налази шест болесника, од којих пет из ХНК у тешком и средње-тешком стању.

Двоје је на респиратору, првообољели мушкарац из Мостара и старија жена из Широког Бријега.

- Већина обољелих је у кућној изолацији, имају блаже симптоме. Само они који развију тежу клиничку слику примају се у болницу. Сада је одлука таква, шта ће бити даље видјећемо. Ово је блажа болест, а код око 25 одсто болесника развије се тежа слика. Искуства у свијету говоре да је неке лијекове оправдано дати и ми их дајемо - навео је Араповић.

Он објашњава да је вирус корона такав да се код пет одсто, углавном мушкараца, старијих и хроничних болесника болест погорша између седмог и десетог дана.

Араповић је потврдио да је у Мостару евидентиран и нови кластер и да је епидемиолошким увидом утврђено да је заражени из Мостара имао контакт са особом из Републике Српске код које је јуче потврђен корона вирус.

- Ми ћемо спријечити то жариште - навео је Араповић.

Када је ријеч о 53-годишњем мушкарац из Коњица који је јуче преминуо у Мостару, Араповић је објаснио да у Свеучилишној клиничкој болници Мостар немају евиденцију да је имао хроничне болести.

Он је подсјетио да сви који имају симптоме треба да се јаве свом љекару, а да ће љекар даље процијенти да ли је потребно упућивање према медицинским установама.

Што се тиче периода самоизолације, Араповић је навео да он некада не мора бити 14 дана и да код заражених то прате епидемиолози.

- У Коњицу се данас завршава 14-дневна изолација. То треба добро размотрити, посебно ако је ријеч о кућној изолацији гдје је било блажих симптома. Ако имате болесника у кући, онда та правила не важе, већ су и даље под надзором епидемиолога - нагласио је Араповић.

Он је објаснио да је у инкубационом периоду могуће ширити болест.

- У Мостару и Коњицу су кластери са тенденцијом ширења. Питање је колико још има обољелих које нисмо тестирали, који су у једној породици. Ми их водимо као `Ковид-19`, али нису тестирани. Покушавамо ставити под контролу. Ако се зараза буде ширила, није искључено да се изолују поједине општине или цијели кантон - додао је Араповић.

И савјетник предсједника Владе ХНК Дарко Јука потврдио је да се не искључује могућност изоловања ХНК.

Он је рекао да МУП ХНК уводи ригорозне мјере у контроли саобраћаја, наводећи да су издата 1.184 рјешења о самоизолацији, а у протекла 24 часа 195.

Према његовим ријечима, извршене су 44 контроле, а 16 особа је пријављено да су кршиле самоизолацију, док је шесторо прекршило полицијски час.

Јука је навео да је уведена забрана изласка свим мигрантима у свим центрима на подручју ХНК, те да је забрањен рад приватних стоматолошких организација, уз наредбу домовима здравља да успоставе стоматолошке ординације.

Он је напоменуо да је наређено свим општинама да формирају мобилне тимове матичних уреда како би особама старијом од 65 могли издавати пуномоћи за рјешавање свакодневних потреба.

- Из Цивилне заштити обавијестили су да се припремају изолаторијуми ако болнице не буду могле одговорити потребама. Свеучилишна клиничка болница Мостар успоставља центар за психолошку помоћ. Сви треба да позову број 121 који служи за сваки проблем и помоћ - навео је Јука.

Он је позвао штабове цивилне заштите на нижим нивоима да не доносе одлуке без координације, а грађанима упутио апел да поштују наредбе кризних штабова.