latinica  ћирилица
25/03/2020 |  15:25 | Аутор: СРНА

Исплаћени сви пољопривредни подстицаји

Аграрни фонд у Бијељини завршио је исплату 1,1 милион КМ пољопривредних подстицаја за прошлу годину и на првој наредној сједници Скупштине града у плану је усвајање програма кориштења подстицаја за ову годину, саопштено је из Градске управе.
Краве - Фото: РТРС
КравеФото: РТРС

Посљедња транша подстицаја од 300.000 КМ распоређена је за подршку сточарима, узгој телади и прасади за даљи тов, властити узгој јуница и приплодних оваца, за пластеничку производњу, наводњавање, организовани откуп воћа и поврћа и за интервентни откуп у сточарству.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић истиче да ће, након завршетка кризе изазване тренутном епидемијом, обезбјеђивање довољне количине хране бити један од најважнијих циљева које Република Српска мора себи да постави.

- Свједоци смо да се сада затварају границе за људе и одређену робу, а за неколико мјесеци може се догодити да буду затворене и за промет хране. Зато морамо имати храну за своје потребе, да бисмо спремно превазишли посљедице епидемије вируса корона у Српској - рекао је Мићић.

У саопштењу се наводи да пољопривредни подстицаји треба да олакшају прољетну сјетву домаћим пољопривредницима.

Осим исплате подстицаја, Градска управа је с тим циљем одобрила рад пољопривредних апотека и продавница тракторских дијелова и у овом ванредним условима.

Да би били смањени непотребни контакти, пољопривредницима ће бити омогућено да се на 15 пунктова у сеоским мјесним заједницама пријаве за добијање регресираног горива које обезбјеђује Влада Републике Српске.