latinica  ћирилица
25/03/2020 |  15:35 ⇒ 16:24 | Аутор: РТРС

Компанија Алумина уплатила 94.000 КМ за набавку два респиратора

Компанија Алумина уплатила је средства за набавку два респиратора за потребе зворничког здравства у циљу сузбијања епидемије изазване вирусом корона. Како је речено на данашњој сједници Управног одбора Алумине, ради се о износу од 94.000 КМ, а ови медицински уређаји наредних дана биће испоручени ЈЗУ болница у Зворнику.
Алумина - Фото: РТРС
АлуминаФото: РТРС

- Надамо се и вјерујемо да ће ови респиратори помоћи свима којима они буду потребни. Свјесни смо колико је изазова пред свима нама, а највише пред здравственим системом наше земље - поручено је са сједнице Управног одбора Алумине, која је одржана у просторијама компаније уз поштовање свих прописаних заштитиних мјера.

Чланови Управног одбора подржали су рад менаџмента на предузетим напорима како би се обезбиједио рад фабрике у изузетно тешким условима, прије свега кад је у питању функционисање производног процеса, али пласмана готових производа на свјетско тржиште, те снабдијевању сировинама потребним за одвијање процеса производње

Управни одбор је, такође, подржао и мјере које је менаџмент компаније донио на заштити здравља запослених и очувању производног процеса, те поздравили одлуке институција Републике Српске које се односе на ублажавање штетних посљедица вируса корона на привредне субјекте у Републици Српској. Како је речено, за Алумину је, у новонасталим приликама, веома важно што је дошло до одгађања плаћања пореза на добит за прошлу годину, као и мораторијум на отплату кредита Инвестиционо-развојној банци у трајању од три мјесеца.

Како смо већ обавијестили јавност, привредно друштво Алумина суочава се са посљедицима ескалације корона вируса у региону, Европи и свијету, посебно што је компанија својим производним програмом, скоро у цијелости наслоњена на инострано тржиште, тако да ће мјере Владе и других институција Републике Српске на помоћи привредним субјектима много значити у пословању наше компаније у овакој ситуацији с обзиром да се, кад је “Алумина“ у питању, ради о значајним финансијским средствима.

Поред набавке два респиратора, из Алумине је ових дана упућена и одређена количина дезинфекционих средстава за потребе казнено-поправних установа у Фочи, Источном Сарајеву, Требињу и Бањаlуци, те Граничне полиције БиХ. Ријеч је о 70 литара раствора за дезинфекцију подних површина који у себи садржи натријум хипохлорит, затим 35 литара раствора за дезинфекцију руку и шест лабораторијских мензура.

Такође Алумина је упутила и допис Републичком штабу за ванредне ситуације Српске изражавајући спремност да, у складу са својим производним могућностима, обезбиједи одређене количине дезинфекционих средстава које би биле на располагању Републичком штабу у овој ситуацији.

Компанија Алумина, као један од највећих колектива у Републици Српској, је потпуно свјесна компоненте друштвене одговорности и очекивања која од ње има локална, али и шира друштвена заједница, а поготово у овом тренутку када се читава планета суочава са глобалним проблемом изазваним вирусом корона.