latinica  ћирилица
25/03/2020 |  15:41 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Брнабић: Са стручњацима о рјешавању проблема масовног тестирања

Премијер Србије Ана Брнабић поручила је данас да је циљ да се најпредузимљивији и најпаметнији људи у држави укључе и помогну у рјешавању проблема масовног тестирања становништва на вирус корона, да би се са тим почело што прије.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- Разматрамо проблеме које имамо, прије свега колико капацитета имамо у Србији за масовно тестирање, за узимања узорака и обраде тестова. Желимо да заједно урадимо добра ИТ рјешења како бисмо на најбољи начин контролисали тај процес, који треба да буде отворен и да сви добијају најбоље информације - истакла је Брнабићева на састанку са представницима дигиталне заједнице, ИТ и иновативних компанија и стартапова.

Она је рекла да очекује да ће већ сутра моћи значајно да се повећају капацитети за тестирање, саопштено је из Владе Србије.

- Поред Института "Торлак" и Института за јавно здравље Војводине, радимо на томе да се укључе и Клинички центар Србије и Институт за јавно здравље Ниш - истакла је Брнабићева.

Она је додала да се са кинеским партнерима ради на томе да се опреми још једна велика лабораторија која може да обрађује између 2.000 и 3.000 тестова дневно у Клиничком центру Србије.

Генерални директор Иницијативе "Дигитална Србија" Небојша Ђурђевић рекао је да су се чланови Иницијативе, одмах након позива премијера, окупили и размотрили више идеја како би се ријешио проблем капацитета за масовно тестирање.

- С обзиром на то да се мора хитно реаговати, сада се може почети са мануелним протоколима који ће да користе постојеће технологије, а онда би се додавала напреднија ИТ рјешења којима би се омогућила већа масовност - навео је Ђурђевић.

Он сматра да се дошло до прилично добрих идеја и конкретних приједлога како то може да са оствари.

- Кључни су сљедећи кораци, радимо сви заједно – приватни и јавни сектор да би се то имплементирало на најбољи начин - закључио је Ђурђевић.