latinica  ћирилица
25/03/2020 |  15:50 ⇒ 15:53 | Аутор: СРНА

Љекарска комора ФБиХ: Тестирати све са симптомима

Љекарска комора Федерације БиХ /ФБиХ/ тражи од федералног Министарства здравља значајно повећање укупног броја тестираних особа у том ентитету, као и проширење критеријума за тестирање случајева сумњивих на вирус корона.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

- Број тестираних од нешто више од 460 није довољан. Исто тако није прихватљива прича федералног министра здравства /Вјекослава/ Мандића и његовог помоћника /Горана/ Черкеза о "рационалном" поступању са тестирањем. Она је у супротности са смјерницама и препорукама Свјетске здравствене организације - саопштено је данас из Љекарске коморе.

Из Коморе подсјећају да је пракса других земаља ЕУ таква да се тестира пуно шире и пуно више и да се приоритетно тестирају здравствени радници који су највише изложени ризику.

- БиХ је тренутно на самом зачељу ЕУ по броју тестираних грађана на милион становника - напомињу из Коморе.

Додају да је тестирање кључно у постављању правог одговора на епидемију и омогућава истовремено праћење ширења заразне болести у популацији, те предузимање мјера на што већем сузбијању ширења болести, поготово у вријеме присутне локалне трансмисије, што је и препорука Свјетске здравствене организације.

Федерална љекарска комора апеловала је да здравствене установе у цијелој Федерацији обезбиједе довољан број адекватне једнократне заштитне опреме љекарима и другим медицинским радницима који се налазе на пунктовима, гдје се врши тријажа потенцијалних заражених.