latinica  ћирилица
25/03/2020 |  15:55 ⇒ 15:57 | Аутор: РТРС

Ванредне мјере у КПЗ Бањалука

Казнено поправни завод Бањалука спроводи стриктне мјере превенције ширења корона вируса.
Горан Селак - Фото: СРНА
Горан СелакФото: СРНА

С обзиром да се ради о колективном смјештају гдје борави више лица, КПЗ Бањалука је такође покренуо производњу заштитних маски, али уједно је активиран и читав низ превентивних мјера и активности усмјернених на превенцију ширења епидемије и заштиту здравља како осуђеника, тако и запослених у овој установи.

- Обустављено је кориштење погодности и радно ангажовање ван установе, обустављене су и све посјете осим посјета браниоца и то под посебним мјерама заштите. По пријему лица лишених слободе, смјештај се организује у одвојеним просторијама, односно у карантин у трајању од 14 дана – кажу у КПЗ Бањалука.

Уз све мјере превенције ширења епидемимје и строго придржавање мјера надлежних институција у КПЗ Бањалука истичу да запослени професионално обављају своје задатке.

- Запослени у КПЗ успјешно обављају све задатке и морам истаћи да се ради одговорно и професионално у једној изузетно сложеној ситуацији. У континуитету одржавамо састанке руководилаца, помоћника директора и затвореничких колектива, са циљем праћења и контроле мјера које се проводе. Организовали смо процес рада са минималним бројем запослених, јер не можемо дозволити да се угрози процес рада. Извршена је набавка довољних количина хране, а од ЈЗУ Институт за јавно здравство добили смо помоћ у маскама, заштитиним одијелима, средствима за дезинфекцију и рукавицама, а донацију смо добили и од Алумине Звроник, који су нам испоручили средства за дезинфекцију. Охрабрује то што уз све превентивне мјере влада солидарност и жеља да се помогне и другима, бар у виду заштитних маски које се производе овде – каже директор КПЗ Бањалука Горан Селак.

И у КПЗ Бањалука такође је организовано мјерење температуре на улазу безконтатним топломјером, те дезинфекција обуће и руку. Сви су дужни да носе заштитне маске и рукавице, а свакодневно се врши и дезинфекција просторија Установе.