X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
25/03/2020 |  16:35 | Извор: СРНА

Божовић: Општина спремна да издвоји средства за тестирање

Општина Источна Илиџа спремна је да за 15.000 становника који су на било који начин били изложени зарази вирусом корона издвоји 450.000 КМ, како би се тестирали у здравственим установама у Источном Сарајеву, изјавио је данас начелник Источне Илиџе Маринко Божовић.
Маринко Божовић - Фото: СРНА
Маринко БожовићФото: СРНА

Божовић је новинарима рекао да су општинске власти донијеле одлуку да се издвоје средства за тестирање становништва Источне Илиџе на вирус корона, а која ће бити прикупљена из различитих буџетских ставки.

Он је навео да је на подручју Сарајевско-романијске регије тренутно нешто више од 550 лица под здравственим надзором због сумње на вирус корона, од којих 114 на подручју општине Источна Илиџа, а укупно је тестирано 12 људи, што је алармантно мали број.

- Тражимо од Штаба за ванредне ситуације Републике Српске, Министарства здравља и социјалне заштите и Фонда здравственог осигурања да за потребе становника Источна Илиџа обезбиједе довољно тестова - истакао је Божовић.

Он је нагласио да је здравље становника на првом мјесту и да је општина због тога спремна да одустане од свих капиталних пројеката које су планирали у овој години.

- Тражимо да се у нашој општини примијени кинески приступ, што значи изолација и тестирање, а што је рекао и директор Свјетске здравствене организације. Ми хоћемо да сваки становник наше општине који је добио рјешење о изолацији и медицински радници приоритетно буде тестиран, а потом и сви они за које струка каже да се тестирају - рекао је Божовић.

Он је изразио и спремност да се и цијела локална заједница затвори у своје границе колико траје ванредна ситуација, нагласивши да ће предузети све потребне мјере како би становници Источне Илиџе били заштићени.

Божовић је подсјетио да је општина у протеклом периоду предузела низ мјера с циљем спречавања појаве вируса корона, од дезинфекције јавних површина, установа, зграда, затим мјере о ограничавању радног времена трговина и других радњи, те о заштити на раду.