latinica  ћирилица
25/03/2020 |  16:42 ⇒ 16:59 | Аутор: sputniknews.com

Путинове мјере за борбу против вируса корона (ВИДЕО)

Предсједник Русије Владимир Путин објавио је да ће сљедећа недјеља на територији цијеле земље бити нерадна за све запослене, иако ће апотеке, продавнице, болнице, градски и међуградски превиз, као и остале услужне дјелатности наставити са радом.
Владимир Путин (фото: Sputnik / Алексей Дружинин) -
Владимир Путин (фото: Sputnik / Алексей Дружинин)

Он је рекао да је та мјера неопходна због ширења вируса корона.

- Ово ће допринијети да се смање ризици од ширења вируса корона. Најважније је тренутно да сви остану код куће - истакао је Путин.



Он је такође навео да Русија тренутно излази на крај са вирусом корона, али да је зараза свуда око ње, те је тешко у потпуности спријечити да вирус продре у земљу.

Путин је такође предложио и да се одложи гласање за уставне измјене и додао да ће о новом датуму бити ријечи накнадно.

Грађани Русије, будите дисциплиновани

Руски предсједник позвао је грађане да буду дисциплиновани и одговорни, те да је најбезбједније данас остати код куће.

- Све мјере по питању борбе против вируса даће резултат уколико будемо уједињени - рекао је он.

Такође је навео и да би грађани требало са великом озбиљношћу да се односе према савјетима стручњака како би се сачували од ове болести.

Помоћ породицама и грађанима

Русија ће у виду подршке породицама са дјецом у наредна три мјесеца исплатити по 5.000 рубаља за свако дијете до три године, саопштио је Путин.

Такође је рекао да ће незапосленима бити увећан износ социјалне помоћи са 8.000 на 12.130 рубаља.

- Економија Русије, као и економије других земаља, због вируса корона пролазе кроз катастрофалан период. Потребно је подржати оне који се сусрећу са губитком посла - додао је он.

Путин је навео и да ће свим грађанима којима примања буду пала на испод 30 одсто од реалних бити омогућен мораторијум на исплате кредита.

За стабилизацију економске ситуације потребне додатне мјере

Путин је истакао да је за стабилизацију економске ситуације, у оквиру корака за подршку економије, предузећа и грађана, предложио сљедеће мјере:

- Да би се спријечило ширење вируса корона, наредна недјеља проглашена је нерадном и плаћеном. Све службе за обезбјеђивање услова за живот, укључујући транспорт, органе власти, медицина, наставиће да раде.

- У наредних шест мјесеци све социјалне исплате и накнаде продужују се без давања потврда.

- Све исплате ветеранима и учесницима рата у вези са 75. годишњицом Побједе треба да се изврше у априлу.

- Исплате према болничким листама треба да се израчунавају по стопи од најмање једне минималне зараде мјесечно.

- Накнаде за незапослене морају бити изједначене са минималном зарадом.

- За подршку породицама са дјецом која имају право на дјечији додатак, у наредна три мјесеца биће исплаћено 5.000 рубаља за свако дијете до три године.

- У случају пада мјесечног дохотка за више од 30 одсто, грађанину се мора одложити сервисирање потрошачких и хипотекарних кредита.

- Малим и средњим предузећима треба одобрити одлагање плаћања пореза на шест мјесеци, осим ПДВ-а.

- Влада и Централна банка треба да предложе и предузму додатне мјере за одрживи развој реалног сектора привреде, укључујући државне гаранције.

- Све исплате прихода у виду камата и дивиденди које иду у иностранство треба опорезовати по стопи од 15 одсто.

- Камате и приходи од банкарских депозита и улагања у дужничке хартије у вриједности од више од милион рубаља опорезоваће се по стопи од 13 одсто.

- Смањиће се премије осигурања на 15 одсто за плате веће од минималне зараде, прије свега за раднике малих и средњих предузећа.

- Биће уведен шестомјесечни мораторијум на стечај предузећа у тешкој ситуацији, стечајни поступак треба да буде сразмјеран и неоптерећујући.

- Треба обезбиједити механизам за продужење кредита индивидуалним предузетницима у секторима погођеним епидемијом вируса корона.

Путин је такође позвао грађане да поштују препоруке за спречавање ширења вируса корона и да се понашају одговорно према себи и својим породицама.

Према посљедњим подацима, укупан број обољелих од Ковид-19 у Русији је 658 (од којих је 410 у Москви), 29 је оздравило, а 122.000 људи налази се под надзором.