latinica  ћирилица
25/03/2020 |  16:55 ⇒ 17:06 | Аутор: СРНА

Шамац: Успостављен карантин на граничном прелазу (ФОТО)

На граничном прелазу Шамац данас је у објекту Управе за индиректно опорезивање БиХ формиран карантин за смјештај лица која улазе у Републику Српску, чији је капацитет 50 кревета.
Карантински простор за смјештај лица која улазе у Републику Српску, Шамац - Фото: СРНА
Карантински простор за смјештај лица која улазе у Републику Српску, ШамацФото: СРНА

Овај простор данас су посјетили начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић, припадници Полицијске станице Шамац, Дома здравља, општинске Цивилне заштите, начелник Републичког штаба за ванредне ситуације Милан Новитовић и епидемиолог из Института за јавно здравство Републике Српске Љубица Јандрић, која је имала задатак да провјери минимум испуњености услова с обзиром на ванредну ситуацију.

Карантински простор за смјештај лица која улазе у Републику Српску, Шамац

- Наша је обавеза да поштујемо достојанство сваког грађанина, његова права и слободе и дужни смо обезбиједити минимум услова за функционисање карантина - рекао је Новитовић који је и вршилац дужности директора Управе цивилне заштите Републике Српске.

Он је истакао да ће се на лицу мјеста у просторијама карантина узимати брисеви који ће се слати у Институт за јавно здравство, а у зависности од резултата налаза позитивни ће се даље упућивати у републички карантин, а лица чији је тест негативан иду у своје локалне заједнице, те ће их преузети домови здравља.

Он је навео да ће, када је ријеч о грађанима из Федерације БиХ /ФБиХ/ који се буду овдје затекли, Министарство унутрашњих послова Републике Српске у року од 24 часа организовати превоза тих лица на територију ФБиХ.

Новитовић је подсјетио да је уређеност и припремљеност објекта за функционисање карантина више него добра.

Карантински простор за смјештај лица која улазе у Републику Српску, Шамац

Милићевић је истакао да је локална заједница Шамац у посљедња два дана обавила активности на припремању карантина у сарадњи са Републичким штабом за ванредне ситуације, Републичком управом цивилне заштите и Домом здравља Шамац.

- Битно је да је овде успостављен карантин јер је ово један од кључних граничних прелаза између БиХ и Хрватске - рекао је Милићевић.

Он је напоменуо да је локална заједница Шамац у потпуности обезбиједила услове /простор, струју, воду, гријање и храну/ како би овај карантин задовољио потребне услове и био у функцији данас од 15.00 часова

- Данас сам разговарао са надлежним из Републичке управе за инспекцијске послове. У недостатку њихових инспектора два инспектора Општинске управе Шамац обављаће функцију санитарних инспектора, а очекујем данас да нам у помоћ дођу још два инспектора из општине Модрича - рекао је Милићевић.