latinica  ћирилица
25/03/2020 |  17:18 ⇒ 17:24 | Аутор: СРНА

Митровић: Коридор и пратња кроз Хрватску успорава транспорт робе

Највећи проблем у међународном транспорту робе БиХ тренутно је постојање коридора и пратње кроз Хрватску, што успорава проток, изјавио је данас у Градишци министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић.
Војин Митровић -
Војин Митровић

Митровић је на граничном прелазу у Градишци разговарао са представницима Граничне полиције, превозницима и представницима Управе за индиректно опорезивање БиХ и на лицу мјеста се увјерио у километарске колоне и дуга чекања на прелазак границе.

- Европска комисија је 23. марта наложила да све земље поједноставе процедуре за међународни транспорт робе, што су испоштовале све земље ЕУ, осим Хрватске, успоставиле су зелене коридоре што смо и ми у БиХ урадили - рекао је Митровић.

Он је истакао да је јутрос формирано оперативно тијело на нивоу БиХ и Хрватске у које су укључени помоћници министара безбједности, транспорта и комуникација, ентитетски министри саобраћаја, Гранична полиција, Управа за индиректно опорезивање и Ветеринарска канцеларија БиХ.

- Договорено је да се на сваком граничном прелазу на којем се обавља међународни транспорт робе, прије свега на граничним прелазима Градишка и Шамац, одреде оперативни тимови који ће рјешавати ову проблематику - рекао је Митровић и најавио могућност отварања још једног граничног прелаза за међународни транспорт робе према Хрватској.

Митровић је све возаче, којима је, како је рекао, у овом тренутку најтеже, замолио за стрпљење и разумијевање.

Он је истакао да се овај проблем мора ријешити како би живот у БиХ био настављен јер садашње стање, према његовим ријечима, води у колапс.

- Очекујем да оперативна група већ сутра констатује стање на граничним прелазима и предочи га владама у БиХ и Хрватске, рекао је Митровић и додао да се овај проблем мора ријешити у наредна два-три дана.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске Никола Грбић рекао је да данас нису добили никакве гаранције да ће се укинути коридори и пратња кроз Хрватску и додао да ће сутра у Привредној комори Републике Српске бити одржан састанак с циљем проналажења рјешења за овај проблем.

- Уколико ништа не ријешимо, за викенд ћемо имати састанак унутар Удружења и није искључено да потпуно обуставимо превоз - истакао је Грбић.