latinica  ћирилица
25/03/2020 |  18:31 | Аутор: СРНА

Влада ФБиХ именовала нови Кризни штаб, стари није одговорио на задатке

Влада ФБиХ именовала је данас нови Кризни штаб Федералне управе цивилне заштите, јер је била незадовољна радом претходног.
Влада Федерације БиХ (Фото:velkaton.ba) -
Влада Федерације БиХ (Фото:velkaton.ba)

- Нови састав Федералног штаба именован је јер нисмо били задовољни радом претходног састава, који је био гломазан и чинила га је 21 особа. Нису одговорили на постављене задатке, нарочито кад је у питању набавка медицинске опреме за ФБиХ - рекао је федерални премијер Фадил Новалић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, сада је тај штаб скраћен на свега седам особа и то су најзначајнији органи који спроводе мјере борбе против вируса корона.

У кризни штаб су сада укључени Инспекција, Федерална управа полиције, Завод за јавно здравство, директор Робних резерви и Црвени крст ФБиХ.

- Очекујемо од новог састава Кризног штаба да буде много ефикаснији - истакао је Новалић.

Он је нагласио да се, путем Завода за јавно здравство, интензивно ради на прикупљању података за потребе свих општина, кантона, али и ФБиХ, те да се креће у набавку медицинских средстава - респиратора, тестова и остале медицинске опреме за здравствени сектор.

- Тиме смо дошли у једну активну фазу када ћемо грађанима ФБиХ моћи гарантовати знатно већи ниво здравствене заштите - рекао је Новалић.

Министар расељених особа и избјеглица ФБиХ Един Рамић рекао је на конференцији да су у складу са закључком Владе ФБиХ ресорни министри промијенили своје програме и намјену утрошка средстава на начин да се прилагоде активним изазовима и спречавању негативних посљедица изазваних пандемијом.

- Сектор за одрживи повратак је већ прошле седмице објавио позив да ћемо рефундирати све трошкове пољопривредницима на подручју Републике Српске који су се вратили, а истовремено ћемо покренути активности да набавимо репроматеријал за јесењу сјетву - рекао је Рамић.

Он је навео да су, због тренутне ситуације, угрожена радна мјеста, те да ће у наредном периоду Министарство објавити јавни позив у којем ће позвати све фирме које имају троје и више запослених да не отпуштају раднике, јер ће Министарство рефундирати доприносе за све запослене.

Шеф Клинике за инфективне болести Клиничког центра Универзитета у Сарајеву Русмир Баљић рекао је, на конференцији, да је у ФБиХ до данас тестирано укупно 480 лица, од којих су 52 била позитивна на вирус корона.

Он је изразио наду да ће БиХ, уколико се сви буду придржавали мјера, средином или крајем априла имати силазну путању обољелих од вируса корона.