latinica  ћирилица
25/03/2020 |  18:45 | Аутор: СРНА

Упућен апел европским званичницима за помоћ

Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Денис Звиздић и предсједавајући Дома народа Драган Човић упутили су данас предсједнику Европског парламента Давиду Сасолију и предсједнику Европске комисије Урсули фон дер Лејен апел за помоћ региону западног Балкана у борби против пандемије вируса корона.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Они су, као иницијатори, овај апел упутили заједно са предсједницима парламената земаља западног Балкана.

- Свјесни сложености тренутка у коме се налазимо и проблема са којима се сви суочавамо проузрокованих пандемијом вируса корона, овим заједничким апелом желимо указати на тренутно врло неповољну и изазовну ситуацију у којој се налази и западни Балкан, како у погледу броја заражених, тако и недовољне опремљености здравствених система у региону адекватном медицинском опремом и апаратима који су неопходни за успјешну превенцију, лијечење и заустављање даљег ширења пандемије - наводи се у апелу.

Потписници, у том погледу истичу да су сада, више него икада, региону потребни солидарност, координисани приступ и заједничко дјеловање.

Они због тога апелују да западни Балкан, који је увијек јасно и недвосмислено истицао да припада европској породици, буде изузет из одлуке о рестрикцији извоза медицинске опреме из ЕУ како би, кроз пренос стечених искустава и набавку потребне опреме и медицинских средстава, постао дио заједничког европског одговора у суочавању са пандемијом вируса корона.

Апел је упућен с циљем заједничке будућности, једнакости и солидарности у региону, при чему се од челника ЕУ очекује да размотре могућност укључивања западног Балкана у ЕУ, плус шему дозволе извоза, да омогуће региону да, уколико то оцијени потребним, приступи Споразуму о заједничким набавкама медицинских противмјера.

То је потребно региону да на тај начин учествује у заједничким јавним набавкама медицинске и заштитне опреме за борбу против пандемије, као и да ЕУ размотри могућност да се западном Балкану омогући преусмјеравање неутрошених средстава из Инструмента за претприступну помоћ /ИПА два/ за борбу против пандемије, као и кориштење свих других средстава из различитих фондова ЕУ који стоје на располагању за ову сврху.

- Осим предложених мјера, у име парламената, поздрављамо сваку врсту помоћи коју је ЕУ спремна да стави на располагање региону. Уважена предсједнице Европске комисије, цијењени предсједниче Европског парламента, увјерени смо да ће овај апел имати позитиван исход, јер ми на простору западног Балкана, односно југоисточне Европе, искрено вјерујемо у европску солидарност и нашу заједничку европску будућност - наведено је на крају овог регионалног апела