latinica  ћирилица
25/03/2020 |  21:21 ⇒ 21:31 | Аутор: sputniknews.com

Савјет из свемира за све оне који се осјећају заробљеним у кући

Ко би боље од астронаута, који се налазе на Међународној свемирској станици, могао да зна како изгледа мјесецима бити затворен у скученом простору?
Астронаут (фото: NASA) -
Астронаут (фото: NASA)

Један од њих је и Крис Касиди, астронаут НАСА који се припрема за полијетање на Међународну свемирску станицу. У оквиру припрема, обавезан је и карантин. За Касидија је то, међутим, само дио рутине.

За астронауте двије недјеље изолације су обавезне

Пандемија или не, астронаути НАСА су увијек изоловани двије седмице прије лансирања да би се осигурало да не однесу нежељене вирусе до свемирске станице. То је процес који НАСА назива "стабилизацијом здравља".

Свемирска агенција је објавила да разматра тестирање Касидија и чланова његове посаде на Ковид-19 прије него што полете, само да би били сигурни да је све у реду.

Касиди, капетан америчке морнарице и бивши припадник јединице "Фока", 9. априла придружиће се космонаутима Анатолију Иванишину и Ивану Вагнеру на руској ракети "Сојyз" која ће бити лансирана на Међународну свемирску станицу.

Трио ће живјети и радити на свемирској станици шест мјесеци у оквиру експедиције 63, којом ће командовати Касиди.

То ће бити његово треће путовање у свемир, након што је у орбити забиљежио укупно 182 дана током лета у свемирском шатлу 2009. године и боравка на Међународној свемирској станици 2013. године, пише Национална географија.

У телефонском разговору из Стар Ситија у Русији, гдје се припрема за лансирање, Касиди је причао о својој мисији и како поремећај попут пандемије вируса корона може да утиче на вријеме које ће да проведе у лабораторију у орбити, преноси портал Кликс.

Касиди истиче да се радује повратку на Међународну свемирску станицу.

- Једва чекам да видим Друа (Ендрјуа Моргана) и Џесику (Меир) и да их загрлим. То је сјајан тренутак. Те емоције, осмјеси и смијех, ако их видите на телевизији, знајте да су стварни. Ми смо пријатељи, колеге и сарадници, али такође смо људи који заједно доживе нешто супер. Тих првих неколико сати, једва чекам то да доживим - рекао је Касиди.

Он наводи да се сада, имајући у виду пандемију вируса корона, припреме нису разликовале у односу на раније, као и да је карантин за чланове посаде био врло сличан ономе на шта је навикао.

- Чудно је то што су и сви остали сада у карантину. Концепт физичког растојања не односи се само на три члана посаде, већ на све - објаснио је Касиди.

Кључ је у рутини

С обзиром на пандемију вируса корона, многи људи раде можда и први пут од куће. На констатацију да је Међународна свемирска станица сигурно најекстремније окружење за такав рад, Касиди има неке савјете.

- Мислим да је постављање рутине највећа ствар.  Ми немамо избора када је то у питању: људи из контроле мисије кажу нам каква ће нам та рутина бити. Али, то сам доживио у војсци. Било је раздобља током мог служења у морнарици када није било много оперативних активности и открили смо да је заиста здраво да група остане у некој нормалној рутини - поручио је Касиди.