latinica  ћирилица
26/03/2020 |  09:34 ⇒ 09:35 | Аутор: СРНА

Британија купила 3,5 милиона брзих тестова, људи се тестирају код куће

Научници са Оксфорда вјерују да је вирус корона можда заразио половину британске популације, више од 30 милиона људи, али да су га многи већ пребољели.

"Фајненшел тајмс" наводи да би ова теорија, уколико се покаже као тачна, могла да промијени стратегију борбе против ширења вируса корона у свијету.

Наводи научника са Оксфорда сугеришу да је вирус циркулисао у Великој Британији средином јануара, отприлике двије седмице прије првог пријављеног случаја и мјесец дана прије прве потврђене смрти за коју је окривљена корона.

Уколико се тврдње из ове студије, коју је водила доктор Сунетра Гупта, професор теоретске епидемиологије, покажу тачним, то ће значити да мање од једне особе на хиљаду заражених од вируса корона треба болничко лијечење, пошто велика већина има врло благе или никакве симптоме.

У разговору за "Фајненшел тајмс", Гупта поручује да је потребно тестирање како би се процијенило у којој се фази епидемије тренутно налази Велика Британија.

Она је изразила скепсу према ставовима лондонског "Империјал колеџа", који су до сада диктирали приступ рјешавања епидемије на начин да се уведе карантин у блажем и строжијем облику.

- Изненађена сам што је дошло до некритичког прихватања те студије - наводи Гупта.

Обимна тестирања само што нису почела. Британија је купила 3,5 милиона брзих тестова и већ за неколико дана људи се моћи тестирати у својим кућама, пише "Дејли телеграф".