latinica  ћирилица
26/03/2020 |  10:12 | Аутор: СРНА

Хрватска: Новозаражених 39, укупно 481

У Хрватској је потврђено 39 нових случајева заразе вирусом корона и сада их је укупно 481, рекао је министар здравства Хрватске Вили Берош.
Вирус корона (илустрација) -
Вирус корона (илустрација)

- Ако поредимо повећање од јуче ујутро, и даље држимо ситуацију под контролом. Нема експоненцијалног раста заражених, што је од изузетне важности - оцијенио је Берош.

Према његовим ријечима, укупно је тестирано 3.958 узорака, а само јуче обављено је 566 тестирања, што указује да су покренути капацитети у функцији и да се повећава број тестирања, преносе хрватски медији.

- Важно је да су сви здравствени радници у КБЦ-у Сестре милосрднице, а који су били у контакту са зараженим пацијентом, негативни на корона вирус - навео је Берош.

Он је прецизирао да је на респиратору 14 болесника, од којих осам у Загребу, три у Осијеку, те по један у Ријеци, Сплиту и Дубровнику.

Берош је истакао да је од укупног броја болесника три одсто на респиратору, што је задовољавајуће јер су пројекције говориле да ће бити пет одсто болесника.

Директор Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак рекао је да је старосна доб заражених у просјеку 49 година.

- Више од 18.600 људи је у самоизолацији, а интензивно се надзире 2.437 контаката. Укупно је у цијелој Хрватској 546 здравствених радника који су у самоизолацији - рекао је Цапак.