latinica  ћирилица
26/03/2020 |  11:48 | Аутор: СРНА

Дух се уздиже над суровом реалношћу

Из Дјечијег позоришта Републике Српске поручили су поводом обиљежавања Међународног дана позоришта - 27. марта да је дјеловање на интернету, емитовање представа, те комуницирање са публиком на друштвеним мрежама истинско уздизање духа над суровом стварношћу узрокованом пандемијом вируса корона.
Представа Мачак у чизмама (фото: Дјечије позориште Републике Српске) -
Представа Мачак у чизмама (фото: Дјечије позориште Републике Српске)

- Иако се не видимо - заједно смо и нека нам умјетност помогне да здрави и поносни једни на друге дочекамо дан када ћемо аплаузом посвједочити да смо побиједили - порука је Дјечијег позоришта Републике Српске.

Из Дјечијег позоришта су навели да се Међународни дан позоришта у цијелом свијету обиљежава од 1962. године тако што се на сценама свих позоришта чита порука коју сваке године исписују свјетски ауторитети театра - глумци, редитељи, драматурзи, писци.

- Припремили смо се да се, читањем ове поруке на нашој сцени, придружимо великој свјетској породици позоришта, али како је тај велики свијет, заједно са свима нама, у истој невољи, желимо да се објављивањем ове поруке, припремљене прије пандемије вирусом корона, у реченицама драмског писца Шахида Надима из Пакистана симболично препозна снага коју и у оваквим околностима доказују наша позоришта - наводи се у саопштењу.

Надим је у поруци напоменуо да у данашњем свијету у коме су нетрпељивост, мржња и насиље поново у порасту, а планета тоне све дубље и дубље у климатску катастрофу, људи морају да обнове духовну снагу.

- Морамо се борити против апатије, летаргије, песимизма, похлепе и непоштовања свијета у којем живимо, планети на којој живимо - написао је Надим.

Он је истакао и да позориште има своју племениту улогу да испуни човјечанство енергијом и покрене га да се издигне из властитог пада у амбис.

- Оно може да уздигне позорницу, простор за извођење у нешто свето - написао је пакистански драмски писац.

Нису ли ове реченице, закључили су из Дјечијег позоришта Српске, иако написане прије него што су позоришта затворена, порука да је дјеловање на интернету, емитовање представа, комуницирање са публиком на друштвеним мрежама, истинско уздизање духа над суровом стварношћу.