X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
26/03/2020 |  17:14 ⇒ 18:26 | Извор: РТРС

Пашалић: Ванредно стање да би били оперативнији (ВИДЕО)

Република Српске уводи од суботе ванредно стање како би инстутције биле још оперативније, рекао је министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Борис Пашалић након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

- Ванредно стање проглашавамо само да бисмо били оперативнији с радом и то не треба доводити у вези са дезинформацијом пласираном да ће у Бањалуци од 1.априла биди уведене мјере потпуног карантина. Тога неће бити и нема потребе да грађани брину - нагласио је Пашалић.

Он је истако да су пољопривредни подстицаји за прошлу годину исплаћени. 

- Наши пољопривредници не требају бити забринути за исплату. Данас смо упутили спискове у локалне заједнице да пољопривредни произвођачи могу од понедјељјка да преузимају гориво за сјетву - рекао је он.

Према његовим ријечима, данас су локалним заједницама упућени спискови 9.418 пољопривредних газдинстава која од понедјељка могу да преузимају регресирани дизел.

- Ми ћемо сваких седам или 15 дана ажурирати те спискове. Произвођачи могу да купе 100 литара дизела по хектару по цијени која је за 60 фенинга по литру нижа од тржишне. Овај подстицај могу да користе и произвођачи који нису пријавили доприносе и платили противградну накнаду за 2019. годину јер смо одлучили да одгодимо извршавање те обавезе. То важи и за подстицај за производњу пшенице који износи 300 КМ по хектару и премију за млијеко - нагласио је Пашалић.

Он је додао да је неопходно подстицати пољопривреднике да због новонастале ситуације повећају обим сјетве, наводећи да су због тога обезбијеђене и додатне подстицајне мјере и средства.

- Прва мјера је додатни регрес за набавку домаћег сјемена који износи 50 одсто цијене сјемена. Обезбиједили смо додатних два милиона КМ за набавку сјетвених пакета поврћа за око 9.000 мањих газдинстава. Додатна мјера је 500.000 КМ за суфинансирање сјетве соје у износу од 50 одсто тих трошкова - рекао је Пашалић.

Према његовим ријечима, донесена је и одлука да подстицаји буду омогућени и за 5.373 газдинства која су имала дугове и због тога била искључена из система подстицаја.

- Обезбиједили смо 60 милиона КМ из средстава ИРБ-а за повољне кредите за финансирање пољопривредне производње и седам милиона КМ из Партнер фонда, а сада разговарамо да ли је могуће и смањење камата - каже Пашалић.

Он је додао да је упутио допис свим локалним заједницама да креирају своје мјере како би била омасовљена сјетва, те да је из већине стигао позитиван одговор.

Пашалић је истакао да подаци из пољопривредних апотека показују да ће бити већи обим прољећне сјетве, те да произвођачи немају проблема приликом набавке репроматеријала, али да је проблем забрана кретања лицима старијим од 65 година.