latinica  ћирилица
27/03/2020 |  08:13 ⇒ 08:14 | Аутор: СРНА

Брод: У шаторски карантин смјештена 23 лица

У шаторски карантин у Броду смјештена су 23 лица која су ушла у БиХ на граничном прелазу на подручју ове општине, потврдио је командант општинског Штаба за ванредне ситуације Илија Јовичић.
Брод - шаторски карантин - Фото: СРНА
Брод - шаторски карантинФото: СРНА

Јовичић је јутрос на свом Фејсбук профилу написао да међу тим лицима нема Брођана.

Шаторски карантин, који се налази у Змај Јовиној улици, од синоћ је у функцији.

Јовичић је синоћ објавио да ће полиција у тај карантин спроводити сва лица која улазе на подручје ове општине на граничном прелазу, након контроле санитарног инспектора и узимања података.

Према подацима, које је навео, јуче до 16.00 часова у Броду су у кућној изолацији била 222 лица, а за 29 особа истекао је рок обавезне изолације.

У вези са поступањем са лицима у шаторском карантину, Јовичић је прецизирао да љекар узима брис од сваког, контролише температуру и друго, попуњава обрасце и електронски упућује на потребне адресе.

- Лица из Федерације БиХ /ФБиХ/ под пратњом се спроводе до границе са ФБиХ и упућују у матичне општине, просљеђујући и податке, и то сваки дан у 13.00 часова. Лица из ФБиХ која имају повишену температуру и симптоме вируса одмах се упућују у болницу у Добој на даље поступање - навео је Јовичић.

Он је рекао да се лица из Републике Српске смјештају у шаторе у централном карантину у Броду гдје чекају налаз бриса, односно резултате тестирања.

- По добијеним налазима, максимално 24 часа од уласка у карантин, у зависности од резултата теста поступак је да се лица за која је утврђено присуство вируса корона превозе Бањалуку у карантин, односно лијечење. Лица за која је утврђено да немају нови вирус упућују се у општинске карантине, свако у своју општину - навео је Јовичић.

Према његовим ријечима, као најповољнија локација за смјештај лица која су из Брода одређена је Тениска дворана у Дому спортова, посебан улаз из рукометног игралишта.

- Брођани у карантину остају 14 дана након чега ће уз љекарско увјерење моћи да га напусте и иду кући уколико љекарски налаз буде негативан - појаснио је Јовичић.

Он је позвао становнике Брода да остану код куће и да о мјерама које се спроводе обавијесте пријатеље, родбину и познанике који планирају долазак преко граничног прелаза у Броду.