latinica  ћирилица
27/03/2020 |  09:18 | Аутор: СРНА

Митрополит Хризостом: Вријеме када треба бити одговоран према себи и другима

Његово преосвештенство митрополит дабробосански Хризостом позвао је монахе, свештенике и вјернике Српске православне цркве /СПЦ/ да се у вријеме пандемије вируса корона одговорно поставе према себи и другима, посебно апелујући да се пандемија не доводи у везу са вјером и невјеровањем.
Митрополит Хризостом - Фото: РТРС
Митрополит ХризостомФото: РТРС

Митрополит Хризостом апеловао је да вјерници, свештенство и монаштво покажу што више хришћанске и српске љубави, емпатије и саосјећања са свима из окружења, онима који су можда обољели, али и према онима који нису обољели.

- Сви смо ми, свако на свој начин, жртве ове невоље и несреће која нас је снашла. У невољама и биједама нема разлике. Вирус се шири и не гледа ко је ко, и ко је какав - нагласио је митрополит дабробосански у писаној поруци.

Наводећи да је ово вријеме да се молитве Богу у вријеме васкршњег поста појачају и умноже, митрополит Хризостом је поручио да је живот Божији дар и да га треба сачувати и Богу, када за то дође вријеме.

Он је поновио да ће сви храмови у Митрополији остати отворени и бити богослужбено активни, при чему ће се водити рачуна да се испоштују сва правила и одлуке надлежних државних, здравствених и санитарних институција по питању спречавање ширења вируса корона.

- Истовремено, вјерницима чију савјесност и разумност никада нисмо доводили у питање, остављамо да сами одлуче хоће ли или неће присутвовати богослужењима, хоће ли или неће приступити Светој тајни причешћа - додао је митрополит Хризостом.

Митрополит дабробосански истакао је да се не може вјерном народу бранити да долази на богослужење, али се од њих може и мора тражити да поштују правила и стандарде понашања у ванредним околностима.

- Дакле, нека свако преузме одговорност на себе – за себе и друге, а посебно за своје поступк - констатује се у митрополитовој писаној поруци.

Митрополит дабробосански позвао је вјернике да се помоле да се што прије побиједи овај невидљиви непријатељ.

- Помозимо у томе нашим љекарима, медицинском особљу и свима онима који брину за наше здравље, за наше општо добро. Помолимо се Богу за све научнике свијета који се труде да нађу вакцину за ову опасну заразу - навео је у писаној поруци Његово преосвештенство митрополит Хризостом.