latinica  ћирилица
27/03/2020 |  10:30 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

Забиљежено 86 прекршаја у посљедња 24 часа

У протекла 24 часа у Републици Српској санкционисан је 81 грађанин због непоштовања закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица са навршених 65 година живота и више, као и кретања свих лица на јавним површинама у времену од 20.00 до 5.00 часова.
Полиција Републике Српске (Фото:princip.news) -
Полиција Републике Српске (Фото:princip.news)

Из Министарства унутрашњних послова /МУП/ Републике Српске наводе да су у протекла 24 часа издали и пет прекршајних налога лицима због непоштовања мјера изолације, од чега је једно лице прекршило и полицијски час.

Евидентирана су два кривична дјела против здравља људи у Билећи и Бањалуци.

Лице чији су иницијали М.Б. из Билеће ухапшено је након што је локална полиција установила да не поступа по рјешењу о изолацији Федералне управе за инспекцијске послове.

Дежурни тужилац је наредио да се предузму мјере и радње на документовању кривичног дјела непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије, те да се ухапшено лице спроведе у Окружно јавно тужилаштво Требиње на даље поступање.

Након што је обавијештена да се са Клинике за инфективне болести, из круга старе Хирургије, удаљило лице чији су иницијали Д.Р. и њен син Д.Р, бањалучка полиција их је пронашла на адреси њиховог боравишта.

Дежурни тужилац изјаснио се да је ријеч о кривичним дјелима преношење заразне болести и непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије, те је у току даљи рад о овом случају.

Из МУП-а Српске подсјећају да су од ограничења и забрани кретања лица са навршених 65 година живота и више, као и кретања свих лица на јавним површинама у времену од 20.00 до 5.00 часова изузета лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада.

Министарство позива грађане да поштују закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској, а којим се прописују ванредне мјере у циљу превенције ширења вируса.