latinica  ћирилица
27/03/2020 |  13:16 | Аутор: СРНА

Кошарац: Обезбиједити несметан транспорт за потребе пољопривреде

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац затражио је да Управа за заштиту здравља биља БиХ, у координацији са Управом за индиректно опорезивање БиХ, омогући несметан транспорт робе за које је потребна "Д" дозвола преко граничних прелаза, који су Одлуком Савјета министара одређени за превоз робе у друмском саобраћају у транзиту кроз БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Ову иницијативу Кошарац је упутио уважавајући препоруке и мјере ентитетских влада и министарстава надлежних за пољопривреду, које се тичу транспорта робе у новонасталим околностима усљед епидемије вируса корона, саопштено је данас из Министсртва спољне трговине и економских односа.

- У координацији са владама Републике Српске и Федерације БиХ, процијенили смо да је неопходно дефинисати граничне прелазе за транспорт робе за које је потребна `Д` дозвола. Ријеч је о садном материјалу, ђубриву и другим сировинама потребним за предстојећу прољећну сјетву - прецизирао је Кошарац.

Он је истакао да се морају убрзати процедуре за транспорт ове робе како би домаћим пољопривредницима правовремено били обезбијеђени услови да могу засијати рекордне површине, јер снабдјевеност тржишта прехрамбеним производима не смије бити доведена у питање.

Кошарац напомиње да се на листи виталних производа који ће имати олакшан промет између земаља Цефте, између осталог, налазе ђубриво, сјемена и садни материјал.

- У координацији са надлежним институцијама на свим нивоима власти, предложили смо Секретаријату Цефте листу виталних производа на коју смо уврстили основне животне намирнице, лијекове и медицинска средства, али и ветеринарске лијекове и препарате, ђубриво, сјемена и садни материјал, као и храну за животиње - навео је министар спољне трговине и економских односа.

Кошарац је раније од Канцеларије за ветеринарство БиХ затражио 24-часовно радно вријеме инспектора на дефинисаним граничним прелазима, како би се омогућио несметан транспорт робе.

- Наш задатак је да у континуитету предузимамо мјере које ће ублажити негативне ефекте епидемије вируса корона на домаћу привреду - истакао је он.

Савјет министара је на шестој ванредној сједници, одржаној 24. марта, донио одлуку којом се одређују гранични прелази између БиХ и Хрватске, Србије и Црне Горе за превоз робе у друмском саобраћају у транзиту кроз БиХ.

У складу са том одлуком, гранични прелази Бијача, Градишка, Шамац, Неум један и Неум два утврђени су за транспорт робе између БиХ и Хрватске, док су гранични прелази Рача и Клобук утврђени за транспорт робе између БиХ и Србије, односно БиХ и Црне Горе.