latinica  ћирилица
27/03/2020 |  13:44 ⇒ 14:01 | Аутор: РТРС

Пријављено 18 обољелих од тешке респираторне инфекције

Болнице у Републици Српској пријавиле су прошле седмице, од 16. до 22. марта, 18 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције, саопштено је данас из Института за јавно здравство Српске.
Институт за јавно здравство - Фото: РТРС
Институт за јавно здравствоФото: РТРС

Болнице у Републици Српској пријавиле су прошле седмице, од 16. до 22. марта, 18 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције, саопштено је данас из Института за јавно здравство Српске.

Међу обољелима пет је пријављено у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци, пет у болници Добој, по два у болницама Фоча и Бијељина и четири у Требињу.

Домови здравља су у овом периоду пријавили 1.877 акутних респираторних инфекција, те 379 обољења сличних грипу.

Из Института за јавно здравство Републике Српске наводе да је од почетка сезоне, 1. октобра, пријављено 105.989 акутних респираторних инфекција, 20.912 обољења сличних грипу и 542 тешке акутне респираторне инфекције.

- С обзиром на период у којем се налазимо и подацима са којима располажемо из свих здравствених установа, у периоду смо наставка интензивног опадања активности респираторних вируса типичних за ово доба године, самим тим и вируса грипа - наводе из Института за јавно здравство Републике Српске.

Од почетка сезоне до сада највећу инциденцију обољења сличних грипу, наводе из Института, имали су домови здравља које покрива Регионални центар Источно Сарајево, а најмању Бијељина и Регионални центар Зворник, док је највише тешких акутних респираторних инфекција од почетка сезоне пријављено у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Обољења слична грипу најприсутнија су међу дјецом узраста од пет до 14 година, док је у категорији тешких акутних респираторних инфекција највише обољелих старосне доби од 30 до 64 године и од рођења до четири године.

- У протеклој седмици није пријављен ниједан смртни исход тешке акутне респираторне инфекције. Од почетка сезоне закључно са прошлом седмице, у Републици Српској пријављено је 10 смртних исхода - наводе из Института.

Из Института за јавно здравство напомињу да је као превенција неопходно редовно прање руку топлом водом и сапуном, покривање уста марамицом приликом кијања и кашљања, те често провјетравање просторија.