latinica  ћирилица
27/03/2020 |  13:57 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

За омасовљење пољопривредне производње преусмјерена 2,2 милиона КМ

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске преусмјерило је 2,2 милиона КМ кредитних средстава текућег ИФАД Пројекта унапређења конкурентности у руралним подручјима да би се подстакло омасовљење пољопривредне производње с циљем ублажавања негативних посљедица ширења вируса корона, саопштено је из овог министарства.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

- Циљ донесене мјере је успостављање прехрамбене безбједности широм Републике Српске путем подјеле сјеменских пакета за потребе малих пољопривредних газдинстава - наведено је у саопштењу.

Ресорно министарство финансираће цијели износ пакета да би се подстакла производња што већих количина пољопривредних производа за властите потребе.

- Пакети подршке садрже ђубриво, сјеме и сјеменски материјал основних повртарских култура, што је довољно за заснивање производње на пола дунума пољопривредног земљишта - наведено је у саопштењу.

Мјером подјеле бесплатних пакета у вриједности од око 250 КМ планирано је да буде обухваћено 9.000 малих пољопривредних газдинстава.

Општинске службе ће у сарадњи са републичком Савјетодавном службом бити укључене у избор корисника и организацију саме дистрибуције сјеменских пакета.